Paikalliset

Päivystykseen suuntaava, varaudu jonottamaan – noro ja influenssa juoksuttavat nyt väkeä Hyvinkään sairaalaan

Virukset jylläävät nyt epidemiaksi asti. Käytäväpaikkoihin ei ole tarvinnut turvautua.

Hyvinkään sairaala on vielä uudenkarhea.

Ari Peltonen

Hyvinkään sairaalassa on ruuhkaa mutta käytäväpaikkoihin ei ole jouduttu vielä turvautumaan.

– Kävin juuri sairaalakierroksella ja kuulin, että viikonloppuna on ollut todella täyttä sekä päivystyksessä että osastoilla, kertoi johtava lääkäri Anna-Maija Tapper maanantaina aamupäivällä.

Ruuhkan ovat saaneet aikaan influenssa- ja norovirukset, jotka ovat alkaneet jyllätä niin, että voidaan jo puhua epidemiasta, Tapper kertoo.

Päivystyksessä potilaiden odotusajat venyivät viikonloppuna. Sairaalan tavoite on, että yleislääketieteen potilaiden kokonaisaika päivystyksessä jäisi alle neljään tuntiin, ja lapset pyritään aina hoitamaan mahdollisimman nopeasti.

Ne, jotka ovat vaikeammin hoidettavia ja vaativat esimerkiksi röntgentutkimuksia ja laboratoriokokeita, pitäisi pystyä siirtämään jatkohoitoon alle kahdeksassa tunnissa.

– Tavoiteajat ylittyivät viikonloppuna juuri ruuhkan takia, Tapper kertoo.

Kun päivystykseen on paljon tulijoita, myös vuodeosastot alkavat täyttyä. Eristyspotilaat vaativat enemmän tilaa ja hoitohenkilökuntaresursseja.

Sairaalan kaikilla aikuisosastoilla oli viikonloppuna täyttä.

– Lastenosastolle ei sentään ollut jonoa, Tapper sanoo.

Henkilökunnan määrää ei jouduttu lisäämään viikonloppuna, vaan vuorot hoidettiin Tapperin mukaan normimiehityksellä.

– Mikäli potilaiden määrä tai hoitoisuus sen vaatii, on mahdollisuus kutsua lisätyövoimaa avuksi.

Mitään uutta ja yllättävää tämän hetken potilastilanteessa ei ole, vaan ajankohta on tyypillinen näille viruksille. Ruuhkaa on siis osattu odottaa, ja siihen on Tapperin mukaan varauduttu ennalta.

Norovirus on vaarallisin vanhuksille ja imeväisille. Sairaalassa on näkynyt vanhusten lisäksi kaiken ikäisiä potilaita.

Sairaalan ruuhkaa lisäsi Tapperin mukaan viikonloppuna sekin, että sairaalan ollessa täynnä myös terveyskeskusten vuodeosastot täyttyvät.

– Tämä korostuu viikonloppuisin, ja syntynyttä ruuhkaa pyritään kaikkialla rivakasti purkamaan heti arjen alettua.

– Tässä korostuu sairaalan ja perusterveydenhuollon vuosia kestänyt yhteistyö. Hoitoketju toimii hyvin, kun kaikki tietävät oman tärkeän tehtävänsä.

Tapperin mukaan perusterveydenhuollon kotihoito helpottaa sairaalan paineita.

– Monet ennen sairaalassa hoidettavat potilaat voidaan nykyään hoitaa kotona ja tilaa jää yhä sairaimmille ja enemmän hoitoa tarvitsevalle, kasvavalle vanhusväestölle.

Husin infektioyksikkö on arvioinut, että influenssaepidemia ei tänä vuonna ole niin raju kuin joinakin aikaisempina vuosina. Tapperin mukaan se on huojentavaa.

– Epidemian huippu on meneillään nyt.

Henkilökunnan sairastavuus on vähentynyt

Epidemiatilanteissa ja kausiflunssien aikana sijaisten saamista hankaloittaa usein se, että myös henkilökunta sairastaa, johtava lääkäri Anna-Maija Tapper kertoo.

Tänä ja viime vuonna tilannetta on helpottanut se, että hoitajat ottavat influenssarokotteet. He ovat ottaneet niitä Tapperin mukaan velvollisuudentuntoisesti. Rokotuskattavuus koko HUS-alueella on jo yli 95 %. – Se on huomattava saavutus ja oman infektioyksikkömmekin sinnikkään työn tulos.

Tapperin mukaan rokotuksilla on ollut hoitohenkilökunnan sairauspoissaoloihin positiivinen merkitys, mutta rokote ei anna sataprosenttista suojaa, joten siitä huolimatta poissaoloja aina on. – Mutta selkeästi se on tuonut avun hankalaan tilanteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sikainfluenssan ärhäkkä jälkeläinen iskee petiin - epidemia on vasta käynnistymässä18.1.2019 12.00
THL varoittaa: Antibioottiresistenssi on kasvava ongelma – Tautitaakka jo lähes yhtä suuri kuin influenssan, tuberkuloosin ja hivin yhteensä12.11.2018 10.10
Influenssa ruuhkautti Nurmijärven terveysasemat – "Vuodeosastolle laitettiin sulku"16.1.2018 06.35
Hyvinkään sairaalan uudet leikkaussalit korvaavat yhdeksän vanhaa – jonojen odotetaan lyhenevän2.11.2018 09.00
"Aikuisten päivystyksessä lapsi voi joutua näkemään asioita, jotka eivät sovi lasten silmille" – Lapsipotilaat saavat oman päivystyksen Hyvinkään sairaalaan 30.9.2018 06.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat