Puheenaihe

Hehkutettu firma maksaa 170 e/v, kun työntekijä ei tupakoi, ja 510 e/v terveenä pysyville – "Maanantaipoissaolot puuttuvat lähes täysin"

TYÖELÄMÄ Yhä useampi työnantaja kannustaa henkilöstöään liikkumaan jopa työajalla. Satsaus ei ole turha.

Työntekijöiden kannustaminen liikkumiseen kannattaa, sillä tutkimusten mukaan se vähntää sairauspoissaoloja. Kuvituskuva.

arkisto / Johanna Erjonsalo

Suomessa satsataan vuosittain 400 miljoonaa euroa henkilöstöliikuntaan, ilmenee Olympiakomitean henkilöstöliikuntabarometrista. Potti on kasvanut 14 prosentilla vuodesta 2015.

Tutkimusten valossa on selvää, että työnantajien kannattaa satsata työntekijöidensä liikuttamiseen.

– Terveellä ihmisellä on vähemmän sairauspoissaoloja. Äskettäin ilmestyneen laajan tutkimuksen mukaan vähäinen liikunnan harrastaminen on yhteydessä erityisesti pitkiin, yli yhdeksän päivän mittaisiin sairauspoissaoloihin, ja erityisesti tuki- ja liikuntaelin-, masennus- ja hengityselinten sairauksissa, Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sirpa Lusa kertoo.

Liiallisen istumisen välttäminen, riittävä liikunta ja hyvät elintavat ovat hänen mukaansa yhteydessä terveyteen ja työssä jaksamiseen.

Työnantajan tukemaa liikuntamahdollisuutta käyttääkin jo joka toinen työntekijä – mutta toisaalta noin 30 prosenttia ei osallistu siihen lainkaan.

Lusan mukaan työkykyä edistää eniten oikein suunniteltu, työn vaatimukset huomioiva ja liikuntaa eniten tarvitseville suunnattu toiminta.

Lusa muistuttaa, että töissä ollaan noin 1 600 tuntia vuodessa. Siksi työnantajia voisi hyödyntää enemmänkin terveellisten elintapojen edistämisessä liikuntaa lisäämällä ja paikallaan oloa vähentämällä. Olisi myös hyvä, että fyysinen aktiivisuus jakaantuisi koko päivälle.

Vähän liikkuvilla pienikin muutos voi olla merkittävä työkyvyn tai terveyden kannalta.

Liikkumiseen kannustavien rahallisten bonusten, kuten erilaisten palkanlisien käytössä, saattaa hänen mukaansa tulla ongelmia.

– Miten määritellään, kuka bonuksen saa? Onko määräävä tekijä liikkumisen määrä, vai tietyn kuntoluokan saavuttaminen, vai mikä? Kriteerit pitäisi olla hyvin selvät ja oikeudenmukaiset, hän toteaa.

Lusa ehdottaa, että liikunnan mittaamiskriteerinä voisi olla myös oman tason suhteellinen muutos.

– Vähän liikkuvilla pienikin muutos voi olla merkittävä työkyvyn tai terveyden kannalta. Ulkoa asetetun tason ja tavoitteen kilvoittelu voi aiheuttaa myös epäterveellisiä vaikutuksia, esimerkiksi rasitusvammoja. On myös otettava huomioon se, että kaikilla ei ole edellytyksiä lisätä liikuntaa, esimerkiksi perhe- tai sairaussyistä.

Vaikka liikunnalla on työkykyä edistäviä vaikutuksia, ei se ole Lusan mukaan ratkaisu kaikkiin työkyvyn ongelmiin. Kokonaisuuteen kuuluu myös ergonomian parantaminen ja muut työn tekemisen tavat.

– Liikunnalla on hyvä säilyttää sen oma mielihyvää ja virkistystä tuova itseisarvonsa, eikä nähdä sitä pelkästään terveyden ja työkyvyn edistämisen välineenä. Liikunta auttaa myös palautumaan, ja sitä voidaan harrastaa yhdessä, jolloin se voi lisätä myös hyvää työilmapiiriä ja yhdessä toimimista, hän pohtii.

Poimintoja Pekkaniska Oy:n kuntobonuksista

  • Ei tupakkaa: 170 e / vuosi
  • Ei alkoholia: 170 e / vuosi
  • Virallisen urheilukilpailun suorittaminen: 170 e / vuosi
  • Toimitusjohtajan voittaminen leuanvedossa: 170 e / vuosi
  • Lenkkeily tai sauvakävely (vähintään 5 km): 1 e / km
  • Työmatkapyöräily (vähintään 5 km / suunta): 0,25€ / km
  • Ei poissaolopäiviä töistä: 510 e / vuosi
  • Tupakanpolton lopettaminen: 1000 e

Kaikki bonukset ovat veron- ja työntekijämaksujen alaista tuloa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat