Puheenaihe

Milloin valita monitoimi- tai yleiskone? – Kymmeniä vuosia vanhasta sekoittimesta voi saada toimivan, kun muistaa rasvauksen

s-cphoto

Tehosekoitin ei yleensä sovellu raastamiseen, pilkkomiseen tai suikalointiin, saati pullataikinan vaivaamiseen.

– Yleiskone on hyvä taikinantekijä. Pieniä taikinoita saa tehtyä monitoimikoneellakin, kertoo kotitalousopettaja Anneli Rantamäki.

– Minulla on yleiskone, jolla saa tehtyä litran pullataikinan ja johon saa hankittua lisäosina muun muassa raastimia. Vääntöä riittää.

Satunnainen leipuri sen sijaan pärjää käsin ja sähkövatkaimen avustamana.

Tehosekoittimella saa porkkanan silpuksi, mutta...

– Rakenteesta tulee erilainen ja helposti paikoitellen tahnamainen, sillä kuiva massa ei pyöri kulhossa samalla tavalla kuin esimerkiksi smoothie. Eli jos lisukeraastetta mielii, raastaisin porkkanan käsin tai hankkisin monitoimikoneen, Hanna Vuoristo-Halonen toteaa.

LUE MYÖS: Aiotko ostaa tehosekoittimen? Lue ensin nämä bloggarin ja kotitalousopettajan vinkit – lasikannu ei aina kerro laadusta

Pääpiirteissään yleiskone on tarkoitettu etupäässä leivontaan ja monitoimikone raaka-aineiden silppuamiseen ja hienontamiseen.

Lisäosat voivat kuitenkin tuoda laitteiden toimintoja lähemmäs toisiaan. Monitoimikoneeseen voi kuulua monitoimiosan lisäksi tehosekoitin, erilaisia teriä, taikinakoukku tai vaikkapa sitruspuserrin. Yleiskonetta voi puolestaan täydentää vaikkapa lihamyllyllä, mehulingolla tai pastamankelilla.

Laitteen koon ja useiden lisäosien vuoksi kannattaa miettiä, missä monitoimikonetta tai yleiskonetta säilyttää.

Laitteiden äänenvoimakkuus kasvaa yleensä sitä mukaa, kun nopeutta lisää.

Rantamäki kuitenkin huomauttaa, että laitteita kannattaa myös huoltaa – etenkin niitä, jotka ovat olleet käytössä vuosia tai vuosikymmeniä.

– Vanhan koneen pitäisi saada rasvaa laakereihin, niin ne eivät olisi myöskään niin äänekkäitä, Rantamäki sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat