Ruoka

Näin lisäät raakaravintoa ruokavalioon – tässä reseptit helppoon "pastaan", tomaattiseen keittoon ja suklaamousseen

Raakakakut

Tomaattikastike toimii myös keittona.

Annukka Roth

Raakaruoan kokkaajan parhaina apureina toimivat kekseliäisyys ja kokeilunhalu. Yksi haasteista on, kuinka loihtia saatavilla olevista aineksista raakaruokaa. Kasvikset, hedelmät, pähkinät ja tuoreet yrtit ovat rikkaita mauiltaan, joten niitä yhdistelemällä saadaan mitä herkullisimpia ruokia - niin makeita kuin suolaisia.

Harjoitus tekee tässäkin mestarin. Aloita helposta reseptistä ja sovella. Aluksi voit vaikka kokeilla "pastaa" kesäkurpitsasta tutun ja turvallisen jauhelihakastikkeen kera.

Seuraavalla kerralla lisää kylmä tomaattikastike. Se toimii myös keittona.

Raakaruokailu voi olla hyvin edullista mutta vaatii toteuttajaltaan sitoutumista ja perehtymistä. Jos siihen sisällyttää ulkomaiset superfoodit, myös kulut kasvavat.

Superfoodeja löytyy laaja kirjo myös kotimaisista tuotteista, kuten lähimetsiemme marjoista.
 

Raakakakut eroavat tavallisista vehnäkakuista siten, että ne ovat ravintoarvoltaan rikkaampia. Niistä saa myös energiaa pitkäksi aikaa.

Kakut koostuvat usein kaakao- ja kookostuotteista, pähkinöistä, siemenistä, marjoista ja hedelmistä. Makeuttajina toimivat esimerkiksi taatelit sekä hunaja. Ne sisältävät enemmän ravintoaineita kuin prosessoitu sokeri.

Rasvoina käytetään kylmäpuristettua kookosöljyä ja kaakaovoita. Myös kookosmaito ja maapähkinävoi jähmettävät ja tuovat täyteläisyyttä leivonnaiseen.

Kakun ainekset sekoitetaan keskenään blenderissä. Laitteen on oltava tehokas. Kaikki mallit eivät kykene esimerkiksi pähkinöiden ja jäisten marjojen käsittelyyn. Kakut niin sanotusti kypsennetään kylmässä joko jääkaapissa tai pakastimessa.
 

Tavallisen suklaan ja kaakaojauheen sijaan raakakakuissa käytetään raakakaakaojauhetta, carob-jauhetta, kaakaovoita ja kaakaomassaa.

Irish moss eli irlanninsammal, chiansiemenet ja psylliuminsiemenet toimivat hyytelöivinä ja sitovina aineina. Kinuski- ja toffeemaista makua saadaan mulperipuun marjoista ja lucuma-hedelmästä.

Pohjaan kannattaa jättää hiukan rouheisuutta, jotta kakun kerroksissa on erilaisia suutuntumia. Lisämakua pohjaan saa esimerkiksi vuorisuolan, sitruunankuoren, lucuma-jauheen, kanelin ja raakakaakaojauheen avulla.

Mustikka, punajuuri, spirulina sekä kurkuma ja sahrami antavat värejä leivontaan.

Entäs jos jäätelöhammasta pakottaa? Silloin voit pakastaa tehosekoittimella soseutettua banaania, ja maailman helpoin jäätelö on valmis.


Tomaattikastike tai -keitto

Kastike kolmelle, keitto kahdelle

  • 500 g tomaatteja
  • 5 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
  • 1 tl juoksevaa hunajaa
  • 1–2 valkosipulinkynttä

1. Pilko tomaatit ja raasta valkosipuli. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä sekaisin.

2. Tarjoile heti. Hyvää myös jääkaappikylmänä.


"Pasta" kesäkurpitsasta

Yksi annos

  • 350 g kesäkurpitsaa

1. Pese, kuivaa ja poista kannat. Raasta kuorineen suikaleiksi. Voit käyttää myös juustohöylää tai muuta suikaloimiseen käytettävää apuvälinettä.

2. Jätä keskellä oleva pehmeä siemenkota käyttämättä. Sen voit syödä sellaisenaan tai hyödyntää muussa ruoanlaitossa. "Pasta" on parhaimmillaan syötäväksi heti valmistuttuaan.

Raakasuklaamousse

Yksi annos

  • 2 rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 kypsä banaani
  • 1 kypsä avokado
  • 1,5 rkl hunajaa

1. Sekoita kaikki ainekset blenderissä keskenään ja annostele tarjoiluastiaan.

Kirjoittaja: Annukka Roth

Kasviksia ja pähkinöitä suosivaan raakaravintoon liittyy myös riskejä

Liottaminen parantaa pähkinöiden ravintoarvoja

Tiesitkö, että liottaminen parantaa pähkinöiden ravintoarvoja entisestään? Liotetut pähkinät myös kuormittavat ruoansulatusta vähemmän.

Pähkinät sisältävät runsaasti hyvää energiaa, kasviproteiinia ja terveellisiä rasvoja sekä vatsantoimintaa ylläpitäviä kuituja.

Suositus on syödä pähkinöitä kourallinen päivittäin. Pähkinöiden energiapitoisuus on yllättävän suuri, joten suositusmääriä ei kannata ylittää.

Jokaisella pähkinällä on oma uniikki makunsa, terveysvaikutuksensa ja ravintoarvonsa. Pähkinät ovat erittäin monikäyttöisiä ja tuovat ruokaan kuin ruokaan pikantin maun ja koostumuksen.

Lähde: Askelterveyteen.com

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaali on trendikäs ja ravintorikas raaka-aine, jota kannattaa nyt pitää koko ajan kaapissa1.11.2018 09.44
Näin leivot raakakakkuja itse11.3.2015 05.00
Raakaruoka vähentää epämukavaa oloa vatsassa - katso julkkiskokin reseptivinkit22.8.2012 14.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat