Puheenaihe

Omistatko metsää? – Postiluukkusi saattaa pian kolahtaa

Kuvituskuva.

Outi Paappanen/Arkisto

Helmikuun lopussa 16 000 metsänomistajan postiluukkuun kolahtaa kirje, jossa on laaja metsänomistajakysely. Kysely tuottaa ajan tasalla olevan kuvan tämän päivän metsänomistajasta.

Kyselyn vastaajiksi on arvottu erilaisia metsänomistajia ympäri Suomea. Metsänomistajat on poimittu Suomen metsäkeskuksen tietojärjestelmästä.

Metsänomistajakunta on muutoksessa. Kaupungistuminen, ikääntyminen ja koulutuksen lisääntyminen näkyvät metsänomistajien rakenteessa. Tämä vaikuttaa osaltaan metsänomistajien tavoitteisiin eli siihen, miten metsiä käytetään ja millaisia palveluja tarvitaan.

Perhemetsätiloja on Suomessa noin 350 000. Omistajia näillä tiloilla on kaksinkertainen määrä, yli 600 000, sillä osan tiloista omistavat puolisot yhdessä ja osa on joko kuolinpesinä tai yhtyminä. Perhemetsätilat ovat melko pieniä, keskikoko on 30 hehtaaria.

– Numerosarja 60–70–80 kuvaa hyvin perhemetsänomistajien merkitystä: he omistavat metsämaasta 60 prosenttia, puuston kasvusta 70 prosenttia ja myyvät teollisuudelle 80 prosenttia sen tarvitsemasta kotimaisesta puusta, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Harri Hänninen.

Metsänomistaja 2020 -tutkimusta johtaa Helsingin yliopisto ja lisäksi siinä ovat mukana Luke, Pellervon taloustutkimus ja Työtehoseura. Tutkimusta rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö, Suomen Metsäsäätiö ja Metsämiesten Säätiö sekä tutkimukseen osallistuvat organisaatiot.

Lue täältä, miten puun kasvanut kysyntä lihotti metsänomistajien myyntituloja viime vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat