Paikalliset

Keuda ei vielä tämän kevään yhteishaussa karsi opiskelijoita soveltuvuuskokeella

OPISKELU Hakija voidaan silti jo nyt hylätä tai hänen opiskeluoikeutensa purkaa.

Myös Keuda ottaa karsivat pääsy- ja soveltuvuuskokeet käyttöön, kunhan kokeiden valtakunnalliset pelisäännöt on saatu määriteltyä.

Sauvo Jylhä

Keudassa ei järjestä pääsy- eikä soveltuvuuskokeita vielä tämän kevään yhteishaussa. Kokeiden järjestäminen tuli Sora-tutkinnoissa mahdolliseksi uuden asetusmuutoksen jälkeen.

– Vaikka kokeita ei järjestetä, varmistamme osana Hoks -prosessia opiskelijoiden edellytykset, Keudan rehtori Anna Mari Leinonen kertoo.

Hoks tarkoittaa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelmaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) tiedotti viime viikolla, että ammatillisen koulutuksen järjestäjät voivat Sora-tutkinnoissa järjestää karsivia pääsy- ja soveltuvuuskokeita.

– Jo nykyiset Sora-säädökset mahdollistavat soveltumattomien hakijoiden hylkäämisen ja opiskeluoikeuden purkamisen ilman näitä karsivia pääsy- ja soveltuvuuskokeita, Leinonen huomauttaa.

Sora-tutkintoja ovat sosiaali- ja terveysalan, hammastekniikan, lääkealan, välinehuoltoalan, kasvatus- ja ohjausalan, lentokoneasennuksen, merenkulkualan ja turvallisuusalan perustutkinnot.

Yhteishaun pääsy- ja soveltuvuuskokeiden sisällöstä päättävät koulutuksen järjestäjät. Kokeiden perusteella hakija saa 1-10 hakupistettä.

– Asetusmuutos mahdollistaa sen, että jos pisteitä on nolla, hakija voidaan jättää valitsematta koulutukseen.

Tällä hetkellä Keudassa on pääsykoe media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoon, kuvallisen ilmaisun osaamisalalla. Muihin koulutuksiin ei pääsy- eikä soveltuvuuskokeita ole.

OKM:n tiedotteessa kerrotaan, että ministeriö käynnistää yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun.

– Keudassa Sora-tutkintojen karsivat pääsy- ja soveltuvuuskokeet otetaan käyttöön, kun valtakunnalliset toimintamallit on määritelty, Leinonen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat