Puheenaihe

Eduskunta hylkäsi aloitteen maksuttomasta toisesta asteesta – opiskelijat vaativat asiaansa jo hallitusneuvotteluihin: "Lupaukset on lunastettava"

Eduskunta hylkäsi kansalaisaloitteen, mutta hyväksyi kaksi sivistysvaliokunnan esittämää lausumaa.

Opiskelijat vaativat poliitikkoja ajamaan maksutonta toista astetta kesän hallitusneuvotteluissa.

Ella Kajaste

Eduskunta hylkäsi keskiviikkona maksutonta toisen asteen koulutusta vaatineen kansalaisaloitteen, mutta hyväksyi kaksi sivistysvaliokunnan esittämää lausumaa.

Lausumissa edellytetään opetus- ja kulttuuriministeriöltä ohjeistusta koulutuksen järjestäjille oppimateriaalikustannuksista tiedottamiseen ja valtioneuvostolta kustannusten kehityksen seurantaa ja arviointia. Sen pohjalta tulee tarvittaessa tehdä lisäselvityksiä ja myös ehdotuksia jatkotoimenpiteiksi.

Toisen asteen opiskelijajärjestöt FSS, OSKU, SAKKI ja SLL eivät ole lopputulokseen tyytyväisiä. Opiskelijajärjestöt kuittaavat lausumat liian löyhinä. Järjestöt näkevät tarpeen tiukemmille ohjeistuksille kustannusten suitsimiselle, ja siten maksuttomuuden edistämiselle.

– Yksilölle koituvista kustannuksista ja niiden kehityksestä on jo tietoa. Vaadimme selvitystä nimenomaan maksuttomuuden erilaisista toteuttamisvaihtoehdoista ja kokonaiskustannuksista. Kukaan ei halua käyttää oppimateriaaleihin yli 100 miljoonaa euroa vuosittain ja siksi on tärkeää, että löydämme fiksut ratkaisut toteuttaa tämän. Tällaisen selvitystyön käynnistäminen oli vähintä, mitä eduskunta olisi voinut valtioneuvostolta edellyttää, SLL:n puheenjohtaja Roosa Pajunen ja OSKUn puheenjohtaja Jessica Makkonen kritisoivat eduskunnan päätöstä.

Opiskelijat muistuttavat, että järjestöjen tiistaisen mielenosoituksen yhteydessä useiden puolueiden edustajat ilmoittivat sitoutuvansa edistämään maksutonta toisen asteen koulutusta viimeistään ensi vaalikaudella.

Kaikki toisen asteen opiskelijajärjestöt ovat myös nostaneet teeman omiin hallitusohjelmatavoitteisiinsa. Järjestöt haluavatkin nyt, että seuraavassa hallitusohjelmassa linjataan selkeästi toisen asteen koulutuksen maksuttomuuden edistämisestä.

– Vetoamme nyt kaikkiin puolueisiin. Lupaukset on lunastettava! Jo riittää muotoseikkoihin vetoaminen ja opetuksen maksuttomuutta korostavat korulauseet, FSS:n puheenjohtaja Bicca Olin ja SAKKIn puheenjohtaja Elias Tenkanen kommentoivat.

– Sellaista koulutusta, johon kaikilla ei kuitenkaan ole varaa, ei voi aidosti maksuttomaksi sanoa hyvällä tahdollakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

53 098 allekirjoituksen aloite sai eduskunnassa tylyn vastaanoton – opiskelijat kokoontuvat mielenosoitukseen: "Poliitikoilta märkä rätti vasten nuorten kasvoja"19.2.2019 09.15
Kansalaisaloite eteni eduskuntaan – "2 600 euron koulutus oltava maksuton kaikille"8.5.2018 17.38

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat