Paikalliset

Sisäilmaongelmat ja muutto näkyvät – kaikki Nurmijärven päiväkodit ovat nyt täynnä

Sisäilmaongelmat ja muut tekijät täyttivät päiväkodit.

Päiväkotien välipalapöydässä on nyt ruuhkaa, sillä sekä kunnalliset että yksityiset päiväkodit ovat Nurmijärvellä täynnä.

Johanna Erjonsalo

Päivähoitopaikan saanti on Nurmijärvellä tällä hetkellä tiukassa.

Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laineen mukaan Nurmijärvellä eletään nyt ”kädestä suuhun” -tilanteessa. Kaikille vapautuville paikoille on heti ottaja.

Vielä vuodenvaihteessa tilanne oli kohtuu hyvä (NU 23.1.), mutta tammikuussa päivähoitoon sijoitettiin ennätysmäärä lapsia ja Kirkonkylän sekä Vaskomäen päiväkodissa havaitut sisäilmaongelmat ovat tuoneet lisähaasteetta tilanteeseen.

– Kaikki päiväkodit ovat nyt täynnä. Vuoden vaihteessa sijoitettiin pitkälti yli 100 lasta. Lisäksi Vaskomäestä on tullut kymmenkunta siirtoanomusta, eivätkä kaikki ole vielä saaneet hoitopaikkaa.

– Myös muuttoliike näkyy nyt tänne muualta työhön tulevien perheiden lasten nopeina sijoitustarpeina. Samoin näkyy myös muutto muualta Uudeltamaalta asuntojen perässä. Myös sisäistä muuttoa on jonkun verran eli siirtohakemuksia taajamista toisiin, Laine kuvaa.

Laineen mukaan tilanteessa ei ole suurta eroa eri taajamien välillä, vaan ongelma on koko kunnan yhteinen.

– Kaikkien taajamien päiväkodit ovat täynnä. Kuukausittaista vaihtuvuutta jonkin verran, joten sitä kautta, kun hoitopaikkoja vapautuu, voimme niitä täyttää.

Teemme varmaan ns. saliryhmiä isompiin päiväkoteihin.

Laine kertoo kunnan suunnittelevan nyt eri vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi, mutta ennen mahdollisia päätöksiä varhaiskasvatuksessa odotetaan n. 60 lapsen Vaskomäen päiväkodin tilanteen selkiytymistä. Kunta laatii parhaillaan Vaskomäen päiväkodille korjaussuunnitelmaa, koska vuodenvaihteessa valmistuneissa tutkimuksissa päiväkodissa todettiin sisäilmaongelmia. Suunnitelmat pitäisi olla olemassa maaliskuun loppuun mennessä.

– Suunnitelmia tilanteen korjaamiseksi on, kunhan saamme tietää, miten prosessit tästä etenevät mm. Vaskomäen suhteen. Teemme varmaan ns. saliryhmiä isompiin päiväkoteihin, eli eli vanhaan päiväkotiin on perustetaan uusi ryhmä, joka saa tilakseen salin. Yritämme myös tottua ajatukseen, että lasten kuukausittaisen vaihtuvuuden kautta tulee uusia hoitopaikkoja sijoittaa ne lapset, joilla on äkkinäinen hoidon tarve.

– Kevätkausi on yleensä sijoitusten kannalta aina vaikea, koska vanhemmat ajattelevat kalenterivuosittain elämäänsä ja me elämme toimintavuosittain niin, että toimintavuotemme on 1.8.–31.7. välinen aika, Laine sanoo.

Mikä olisi hyvä keino ratkaista päiväkotien tilapula?

Uusien päiväkotien rakentaminen
83% (94 ääntä)
Joku muu
8% (9 ääntä)
Saliryhmien perustaminen
6% (7 ääntä)
Mitoituksen nosto 8 lapseen per aikuinen
3% (3 ääntä)
Ääniä yhteensä: 113

Kiireellinen paikka kahdessa viikossa

Yleensä varhaiskasvatuspaikkahakemukset tulevat kunnalle hyvissä ajoin, sillä kunnallista päivähoitopaikkaa tulee hakea vähintään neljä kuukautta ennen lapsen hoidon tarpeen alkamista.

Mikäli päivähoidon tarve johtuu kuitenkin työllistymisestä, opinnoista tai koulutuksesta eikä tarpeen ajankohta ole ennakoitavissa, on kunnalla kaksi viikkoa aikaa järjestää lapselle päivähoitopaikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nurmijärvellä kohtuu hyvä tilanne – päivähoitopaikka järjestyy omasta taajamasta24.1.2019 06.10
Nurmijärven päivähoitomaksuihin muutoksia? Kunta suunnittelee uudistusta10.12.2018 10.50
Näin Helsinki kasvaa: Pelkästään tänä vuonna 1 200 uutta päivähoitopaikkaa28.8.2018 10.40
Valtuusto päätti: Nurmijärvi ei luovu päivähoito-oikeuden rajaamisesta5.3.2018 08.40
Päiväkotien ryhmäkoot eivät kasva Nurmijärvellä, subjektiivista päivähoito-oikeutta rajataan24.2.2016 21.52

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat