Puheenaihe

Heidi, 22, laihtui 15 kiloa liikkumalla ja syömällä hyvin – kokeili netistä tutun fitness-tähden "kitudieettiä" karuin tuloksin

Heidi Kohonen syö usein banaaneja.

Mirja Hussain

Heidi Kohosen, 22, elämäntavat muutti rakkaus. Aiemmin elämään kuuluivat napostelu, liikkumattomuus, biletys ja päihteet, mutta vuonna 2016 elämään asteli mies, joka treenasi ja söi terveellisesti.

Kohonen vaikuttui ja alkoi itsekin muokata elämäntapojaan. Ensin hän alkoi käydä kuntosalilla, sitten korjata ruokavaliotaan. Jatkuva juopottelu jäi pois, koska se ei sopinut yhteen uusien harrastusten kanssa.

Vaikka Kohosen tavoitteena ei ollut varsinaisesti pudottaa painoa, kilojakin karisi yhteensä 15, kun syömiset muuttuivat fiksummiksi.

– Nykyään syön, mitä haluan, mutta järkevästi. Syön neljä tai viisi kertaa päivässä ja joka aterialla hyviä rasvoja, proteiinia ja hiilihydraattia. Naisten ongelma on yleensä se, että he syövät liian vähän, Kohonen sanoo.

Kohosen mukaan hänen lautasellaan on tavallista ruokaa, mutta kermat ja kastikkeet on jätetty pois. Tosin kerran viikossa pariskunta pitää herkkuhetken, jolloin arkirutiineista ei piitata. Kyse on kuitenkin yhdestä ateriasta eikä koko päivän mättämisestä.

– Edelleen kuitenkin herkuttelen joskus ja käyn joskus ulkonakin, Kohonen sanoo.

Kohonen on saanut paljon apua terveellisiin elämäntapoihin mieheltään, mutta lisäksi hän on etsinyt aktiivisesti tietoa eri puolelta. Siinä on huomannut nopeasti sen, että kaikki ohjeet eivät ole seuraamisen arvoisia.

Netissä ihmiset jakavat neuvoja siltä pohjalta, että jokin kikka on toiminut heillä itsellään. Media taas esittelee uusia yksittäisiä tutkimuksia, joissa kerrotaan joka päivä uusi sääntö syömiseen.

Niihin Kohonen ei usko. Kerran hän lähti itsekin mukaan maksulliseen nettivalmennukseen, jonka oli suunnitellut suomalainen bikini fitness -kisaaja.

– Se olikin kitudieetti. Koko ajan harmitti ja väsytti, ja kroppa meni ihan tukkoon eikä aineenvaihdunta toiminut. Minulla kesti monta kuukautta saada kroppa takaisin tasapainoon sen jälkeen, Kohonen sanoo.

Huolestuttavana hän pitää sitä, että monella ei ole yhtään pohjatietoa syömisestä eikä kotona ketään tukemassa.

– Minullakin olisi ollut vaikeaa ilman miestäni. Jokaisella pitäisi olla joku tukemassa, valmentaja tai ystävä.

Nykyään Kohonen käy salilla viisi kertaa viikossa. Uusien elämäntapojen opettelu kesti puolisen vuotta, mutta nyt ne ovat vakiintuneet rutiineiksi. Motivaatiota ei tarvitse erikseen etsiskellä, Kohonen vain menee ja tekee.

– Olen kiitollinen siitä, että tajusin muuttaa elämääni nuorena. Mietin myös sitä, miten voin, kun olen 50- tai 60-vuotias. Kun vertaan oloani entiseen, eroa on kuin yöllä ja päivällä. Mutta jos on tottunut huonoon oloon, ei ihminen edes tajua, että olo voisi olla parempikin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Syö vähemmän kuin kulutat" – Oletko sinäkin uskonut aina tähän laihduttajan hokemaan? Valmentaja kumoaa nyt yleiset harhaluulot5.4.2019 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat