Paikallisurheilu

Talvella täysi keskittyminen hiihtoon, kesällä odottavat suunnistuskisat

Ida Haapalan ei vielä tarvitse tehdä valintaa hiihdon ja suunnistuksen välillä.

Ida Haapala arvioi, että hänellä on enemmän voimaa jaloissa kuin käsissä. Sen vuoksi vapaa on kulkenut kisoissa paremmin. Perinteinen vaatisi hänen mukaansa lisää voimaa ylävartaloon.

Sirpa Repo

Sprintti ei kuulu nurmijärveläisen Ida Haapalan vahvuuksiin. Hän sanookin, että hänen vahvuuksiaan ovat kestävyys ja hapenottokyky.

– Mitä pidempi matka, sitä parempi, maaliskuun lopulla 18 vuotta täyttävä hiihtäjä ja suunnistaja hymähtää.

Haapala kuuluu suunnistuksessa nuorten maajoukkueeseen. Maastohiihdossa hän on mukana U18 Fennovoima -ryhmässä. Se on vuosina 2001–2002 syntyneiden nuorten valmennusryhmä, johon on valittu 56 ikäluokkansa parasta hiihtäjää.

Sitä kautta Haapala sai viime keväänä valmentajakseen Aku Nikanderin, joka on yksi ryhmän valmentajista. Hän vastaa myös Haapalan suunnistusvalmennuksesta.

– Minua ei ole mistään suunnasta painostettu, että minun pitäisi tehdä valinta lajien välillä. Onneksi kumpikin on kestävyyslaji ja siinä mielessä ne tukevat toisiaan. Välillä on tietysti hankalaa, koska en voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Haapala tuumii, että joskus lajivalinta on tehtävä. Sillä hän ei kuitenkaan nyt vaivaa päätään. Lukiota toista vuotta käyvä urheilija arvelee, että päätökseen tullee vaikuttamaan se, mihin ryhmiin aikanaan pääsee.

– Hiihtotreenit tuovat pohjan suunnistuskuntoon. Hiihtoa varten harjoittelen monipuolisesti. Ei se ole pelkkää hiihtoa vaan siihen kuuluu muun muassa voima-, keskivartalo- ja juoksutreeniä.

Haapala kertoo ottavansa urheilun aika tosissaan. Hänen periaatteensa on, että kun hän tekee jotain, hän tekee sen kunnolla. Vähän samalla tyylillä hän kertoo, että aikoo hiihtää nuorten SM-kisoissa kaikki matkat, kun kerran kisoihin lähtee.

– Tykkään treenata. Harjoitellessa kilpailen itseäni vastaan. Sillä tavalla voin kehittyä urheilijana.

Hiihtäjälle on tiedossa kisoja vielä huhtikuun alkupuolella. Sen jälkeen olisi edessä lajin vaihto suunnistukseen.

– Ensin on hiihdettävä kausi läpi. Nyt keskittymiseni on hiihdossa. Viime keväänä minulla oli ensimmäisen kerran ylimenokausi, jolloin minulla ei ollut treeniohjelmaa. Kävin silloin vähän fiiliksen mukaan lenkillä. Ei se ollut mitään kunnon treenausta.

Karsintakilpailut suunnistuksen kesän arvokisoihin käynnistyvät jo huhtikuussa. Haapalan tavoitteena on päästä Tanskassa järjestettäviin suunnistuksen nuorten MM-kisoihin. Myös EM-kisat ovat kesällä.

Haapala aloitti hiihtämisen yläasteella. Hän kertoo aikaisemmin harrastaneensa vaikka mitä.

– Balettia harrastin neljä vuotta, ringetteä kahdeksan. Sulkapallo, jazztanssi, uinti, Haapala luettelee aikaa ennen kuin hän keksi hiihdon.

– Halusin harrastaa jotain mahdollisimman rankkaa. Löysin hiihdon 13-vuotiaana. Nykyään treenaan kuutena päivänä viikossa, välillä kaksi kertaa päivässä.

Ida Haapala

17-vuotias lukiolainen.

Asuu Nurmijärvellä Klaukkalassa.

Edustaa hiihdossa Espoon Hiihtoseuraa ja suunnistuksessa Espoon Suuntaa.

Voitti tammikuussa PM-kultaa 18-vuotiaiden viidellä kilometrillä vapaalla hiihtotavalla, 2018 SM-kultaa 17-vuotiaiden 10 kilometrillä vapaalla.

Suunnistuksessa viime kesänä EM-kultaa pitkällä matkalla 18-vuotiaiden sarjassa.

Nuorten 2019 SM-kisat vielä edessä.

Tavoitteena edustaa Suomea kesällä Tanskassa suunnistuksen nuorten MM-kilpailuissa.

Jatkaa kummankin lajin harjoittelua ja kilpailemista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat