Paikallisurheilu

FC Lahti aloitti yhteistyön NJS:n kanssa – pelaajapolku auki liigaan asti

NJS yhteistyöhön FC Lahden kanssa.

Keltapaitainen Tino Purme on esimerkki NJS-kasvatista, joka sai näytöillään paikan Ykkösestä FC Hakasta. Kuva ottelusta NJS-Reipas.

Matti Murto

– Meillä on pelaajapolku nyt periaatteessa liigajoukkueeseen asti auki, Nurmijärven Jalkapalloseuran valmennuspäällikkö Mikko Manninen kuvaa.

Manninen on innoissaan uudesta yhteistyöstä, jonka NJS aloitti tammikuussa FC Lahti Unitedin kanssa.

Käytännössä yhteistyö tuo junioreille mahdollisuuden pelata entistä kovempia pelejä ja edustusjoukkueen miehetkin voivat päästä näyttämään taitojaan FC Lahden Veikkausliiga-joukkueessa.

Manninen kertoo NJS:n tunnistaneen jo pitkään kasvattajaseuran ongelman. Viimeistään 12-vuotiaana nurmijärveläisjuniorit ovat siirtyneet pääkaupunkiseudun isoihin seuroihin, koska NJS:ää ei olla koettu riittävän kovaksi seuraksi.

– Parhaat juniorit ovat lähteneet meiltä ihan liian varhain. Kukaan ei kehity auton takapenkillä, vaan tärkeää olisi päästä treenaamaan lähellä kotia omalla ajallakin hyvissä olosuhteissa. Tämä lähtee täysin vanhemmista ja heidän intohimoistaan, sillä vanhemmat ohjaavat vielä tuon ikäisiä lapsia.

– Me olemmekin seurassa miettineet miten pystyisimme pitämään parhaista junioreistamme parempaa huolta ja tarjoamaan heille niin hyvän toimintamallin, että heidän ei kannata lähteä muualle, Manninen kertoo.

Manninen näkee FC Lahti United -yhteistyössä vain hyviä puolia.

NJS:n parhailla junioreilla on nyt mahdollisuus osallistua mm. kahteen kovaan turnaukseen vuodessa ja pelaajat saavat kokemusta sellaisista peleistä, joihin seurajoukkueella ei itsellä ole mahdollisuutta osallistua.

Seura voi tarjota myös edustusjoukkueen pelaajia näytille FC Lahteen, ja riittävän hyvät näytöt antaessaan on pelaajilla mahdollisuus nousta Veikkausliigaan vaikka kesken kauden.

– Toki tämä on vain poikapuolen yhteistyötä. Tyttöpuolella ei ole ollut tämän kaltaiselle toiminnalle tarvetta, koska kuulumme siellä Suomen huippuseuroihin.

Unitedin toiminnan tavoitteena on nostaa pelaajia liigajoukkueeseen harjoittelemaan ja pelaamaan ammattimaisesti sekä kehittää pelaajia kansalliselle huipulle ja jopa ulkomaille asti.

– Toivottavasti tämä mahdollisuus lisää kiinnostusta seuraamme kohtaan. Toki lähtijöiden määrä on jo vähentynyt, kun väki huomaa, että NJS pystyy tarjoamaan kilpailukykyistä toimintaa.

– Kun vertaa tilannetta vuoteen 2012, jolloin aloitin täällä, niin seura on mennyt aika paljon eteenpäin. Olemme aloittaneet talenttivalmennuksen, meillä on hyvät valmentajat, loisto olosuhteet ja NJS on vakavasti otettava jalkapalloseura. Edustus on noussut kakkosdivariin, ja nuoria on nostettu mukaan edustuksen rinkiin. Olemme saaneet jopa sellaisia nuoria pelaajia takaisin tänne päin, jotka ovat halunneet urallaan eteenpäin ja kokeneet NJS:n olevan sillä hetkellä paras ratkaisu.

– Emme toki voi olla mustasukkaisia pelaajistamme, vaan meidän täytyy osata sanoa, että nyt on aika siirtyä eteenpäin. Meidän on tarkoitus auttaa pelaajaa löytämään seuraava sopiva pelipaikka ja auttaa siirrossa. Mutta koen, että koko seuran ammattitaito jää käyttämättä, jos lähtee itse kesken kaiken.

FC Lahti United

United-toiminnassa ovat mukana NJS:n lisäksi FC Espoo, Järvenpään Palloseura, PK Keski-Uusimaa, FC Reipas, FC Kuusysi ja Lauritsalan Työväen Palloilijat.

Toiminnan tarkoituksena on tarjota yhteistyöseurojen lahjakkaille ja motivoituneille pelaajille polku Suomen huipulle FC Lahden liigaorganisaatiossa sekä sen jälkeen vieläkin pidemmälle kohti kansainvälisiä kenttiä.

Pelaajan kehittyminen ja harjoittelu tapahtuvat pelaajan omassa seurassa – oman seuran johdolla ja valmennuksessa. United -yhteistyö tuo pelaajalle lisätapahtumia, joita yhteistyöseurat eivät välttämättä yksinään pystyisi tarjoamaan.

United-toiminta alkaa D12 -ikäluokassa ja jatkuu yhteisjoukkuetoimintana C15 -ikäluokkaan asti.

B- ja A-ikäisiä pelaajia kartoitetaan yksilöllisesti mm. FC Lahden järjestämillä testileireillä ja pelitapahtumissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat