Vaalit

Antti Rinteen hellimä hallituspohja näyttää hataralta – Asiantuntija: Suomi sairastumassa Ruotsin tautiin

Sipilän hallitus on eduskuntavaalien jälkeen historiaa. Dosentti Pertti Timosen arvion mukaan hallitusneuvotteluista tulee ennätyksellisen pitkät ja vaikeat.

Laura Kotila / valtioneuvoston kanslia

Huhtikuussa pidettävien eduskuntavaalien jälkeisistä hallitusneuvotteluista saattaa tulla Suomessa ennätyksellisen hankalat.

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen on tehnyt laskelman, jonka perusteella selviää, että tulevan enemmistöhallituksen rakentaminen on kuin vaikean palapelin rakentamista.

Timosen arvion taustalla on Ylen tänään julkaisema vaaligallup, josta hän on tehnyt tarkemman, vaalipiirikohtaisen laskelman. Sen mukaan uusi paikkajako olisi tämä: Sdp 47, Keskusta 34, kokoomus 33, perussuomalaiset 28, vihreät 27, Vasemmistoliitto 16, Rkp 10 ja Kd 5.

Sosialidemokraattien puheenjohtajan Antti Rinteen jo aiemmin hehkuttama mahdollisuus rakentaa vihervasemmistohallitus näyttää Timosen mukaan erittäin heikolta hankkeelta. 

Jos hallitus perustuisi demareiden lisäksi vihreiden, Vasemmistoliiton ja Rkp:n varaan, silloin paikkoja kertyisi sata eli tasan puolet kansanedustajista.

– Se ei millään riitä toimivan enemmistöhallituksen muodostamiseksi, joten jos Rinne on muodostamassa hallitusta, silloin pitää saada mukaan vielä yksi puolue, Timonen muistuttaa.

– On kyllä aika lailla mahdotonta ajatella vihreitä samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa, joten sitten pitäisi ryhtyä kurottamaan keskustan suuntaan.

Timosen mukaan vihreät ja keskusta voivat sopia samaan joukkoon – huolimatta kiivaasta kiistasta esimerkiksi metsänhakkuista.

Kristillisdemokraattien viidestä paikasta ei ole apua enemmistöhallitusta rakennettaessa, sillä tämänkään puolueen paikat eivät riitä hallituksen koossa pysymiseen. 

Sinisten kohtalo on vaaleissa karu: heille Timonen ei povaa ainuttakaan paikkaa. Jos paikkoja kuitenkin heltiää, se jäänee korkeintaan yhteen. Puoluetta uhkaakin sama kohtalo kuin 1990-luvun nuorsuomalaisia, joiden kohdalla surkeasti sujuneet vaalit johtivat koko puolueen lakkauttamiseen.

Timonen arvioi, että hallitusneuvotteluista on siis tulossa varsin kimuranttiset. 

– Kyllä nyt näyttää siltä, että Suomi on sairastumassa Ruotsin tautiin eli hallitusneuvottelut venyvät ennätyspitkiksi. 

– Pitää muistaa, että heti vaalien jälkeen on pääsiäinen, joten silloin vietetään poliittisestikin hiljaista viikkoa. Europarlamenttivaalit puskevat päälle, enkä usko, että ennen niitä saadaan hallitusta aikaan, Timonen pohtii.

Syy tähän on yksinkertaisesti siinä, että moni puolue haluaa nähdä eurovaalien tuloksen ennen hallituspohjan lyömistä lukkoon. Uudet ministerit saattavat päästä vannomaan virkavalansa vasta hieman ennen juhannusta.

Lue tästä, millainen on uusin arvio puolueiden kannatuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Hurjia muutoksia Ylen gallupissa: SDP repii kaulaa, kokoomus romahti ja PS jatkaa nousuaan7.3.2019 08.03
SDP:n Antti Rinne kannattaa lihansyönnin verottamista Hesarin vaalikoneessa – "Otetaan selvitykseen ensi vaalikaudella"7.3.2019 09.47
USU gallup eduskuntavaaliehdokkaille: Kaksi kolmesta säästäisi palveluja ja etuuksia leikkurilta – kiristäisi sen sijaan ansiotuloverotusta2.3.2019 13.46
Ylen gallup: PS:n kannatus kasvaa, keskusta on alamäessä10.1.2019 09.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat