Puheenaihe

Luontojärjestöt: "Tilanne on hälyttävä"

Lajien uhanalaistumiseen ovat vaikuttaneet merkittävimmin metsäelinympäristöjen muutokset, jotka ovat ensisijainen uhanalaisuuden syy 733 lajille. Sipoonkorven kansallispuistossa metsä on luonnontilassa.

Riitta Ketola / arkisto

Ympäristöjärjestöt pitävät uhanalaisten eliölajien kartoituksen tuloksia hälyttävinä.

Kartoituksen mukaan uhanalaisten eliölajien määrä on kasvanut Suomessa. Nyt joka yhdeksäs eliölaji on uhanalainen.

– Sanoma on äärimmäisen hälyttävä. Lajien uhanalaistuminen ja luonnon köyhtyminen on jatkunut, ja kurssi on käännettävä nyt heti. Pelissä on myös ihmisten hyvinvointi, sillä elämämme rakentuu luonnon monimuotoisuuden varaan, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder.

– Poliitikoilla on päävastuu lajien uhanalaistumisesta. Keinot uhanalaisten lajien auttamiseksi ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta suunnitelmien toteuttamiseen ei ole varattu riittävästi rahaa ja henkilöstöä. Luonnonsuojelun rahoitusta on kasvatettava moninkertaiseksi, jotta jo laaditut suunnitelmat voidaan panna toteen.

Samoilla linjoilla on Suomen luonnonsuojeluliitto:

– Seuraavan hallituksen tulee lisätä luonnonsuojelun rahoitusta. Luonnonsuojeluliitto on esittänyt 100 miljoonaa vuodessa lisää luonnonsuojeluun ja ennallistamiseen, sanoo liiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Liitto huomauttaa, että kartoituksen mukaan huonoiten menee metsien ja perinnebiotooppien lajeilla.

– Suomalaista metsätaloutta markkinoidaan kestävyydellä, mutta selvitys osoittaa muuta, toteaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) tulkitsee kartoitusta siten, ettei uhanalaistumista ole vielä täysin saatu pysäytettyä. Liitto sanoo olevansa jatkossakin sitoutunut luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen.

– METSO-ohjelma on ollut toimiva metsäisten elinympäristöjen suojelun väline, joten sitä on jatkettava ja sen rahoitus on turvattava, toteaa MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola.

Sen rinnalle liitto kaipaa vastaavaa vapaaehtoisuuteen ja oikeudenmukaiseen korvaukseen perustuvaa toimintaohjelmaa suoluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

– Myös perinnebiotooppien hoitoon on oltava riittävät kannustimet, Pietola huomauttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Suomen luonto köyhtyy – Joka yhdeksäs eliölaji on uhanalainen9.3.2019 07.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat