Paikalliset

Kevät käynnistyy hitaasti – ensimmäinen laulujoutsen havaittu jo Nurmijärvellä

Laulujoutsenia viime syksynä. Kuvituskuva.

Sauvo Jylhä

Lintujen kevätmuutto on lähtenyt käyntiin ja Nurmijärvellä on havaittu jo ensimmäiset laulujoutsenet.

Luonto-Liiton Kevätseurannan mukaan lajimäärät ovat olleet kuitenkin vielä harvalukuisia. Talven paluu on hillinnyt lintujen kevätmuuttoa.

– Heti kun kevät tästä lähtee kunnolla käyntiin, etenkin lintumuutto kiihtyy nopeasti. Lumipeitteen huvetessa esimerkiksi peltoja ja soita suosivien töyhtöhyyppien voisi odottaa runsastuvan lähiaikoina, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Vilja Tupola arvioi.

Kevätseurannassa havainnoidaan keväisten eläin- ja kasvilajien ilmaantumista ja runsastumista kevään kuluessa. Erityisesti kevätlajeja tarkkaillaan Kevätseuranta-viikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu 8.–9.6. saakka. Niiden vaihtuvat teemat tutustuttavat kevään ajankohtaisiin tapahtumiin. Seuraavana seurantaviikonloppuna 16.3.–17.3. suunnataan talven otteesta vapautuvien vesistöjen äärelle.

Kevätseurannan havainnot voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi.

Havainnot päätyvät Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan tutkimuskäyttöön.

Kevätseurannan avulla voidaan esimerkiksi tutkia, miten ilmastonmuutos vaikuttaa kevään tuloon. Luonto-Liitto on järjestänyt Kevätseurantaa jo vuodesta 1976.

Kevään etenemistä voi seurata myös sosiaalisessa mediassa kuvien ja havaintojen muodossa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #vedenäärellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat