Puheenaihe

MTV:n hittiohjelma oli liikaa joillekin afgaaneille – IS: Helsingin apulaispormestarin perhe koki hiillostamista

Nazima Razmyar varoittaa maahanmuuttajien rinnakkaistodellisuudesta: "Ei ole tavatonta, että yhteisö painostaa kunniaväkivaltaan".

Nasima Razmyar peräänkuuluttaa poliitikoilta rohkeampaa keskustelua maahanmuuton varjopuolista.

JOHANNA ERJONSALO

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) avaa Ilta-Sanomissa keskustelun maahanmuuttajien omista yhteisöistä, jotka pysyttelevät suomalaisen yhteiskunnan ulkopuolella eläen omien sääntöjensä mukaan.

Razmyar painottaa näiden yhteisöjen muodostavan uhkan, joka tulisi ottaa haudanvakavasti.

Kyseiset yhteisöt ovat etenkin pääkaupunkiseudulla yleistyviä rinnakkaistodellisuuksia, joissa erityisesti tyttöjen ja naisten asema on kaukana suomalaisesta kulttuurista.

Nasima Razmyarin mukaan yhteisöt ovat ryhmittymiä, lahkoja tai sukuja, joissa naisia valvotaan ja tuomitaan vanhoillisten uskonnollisten normien perusteella.

Helsingin apulaispormestari kertoo niiden hyväksyvän naisiin kohdistuvan kunniaväkivallan - ja jopa kannustavan siihen.

– Meillä on pieni vähemmistö, joka haluaa elää omien normiensa mukaan, sovitella rikokset itse ja antaa tuomiot omassa tuomioistuimessaan, Razmyar kertoo lehdelle.

Hän haluaa nostaa aiheen keskusteluun kiinnittääkseen huomion maahanmuuttajanaisten tilanteesta etenkin kotikaupungissaan Helsingissä.

Hän sanoo tietävänsä ilman puuttuvia tilastojakin, että kunniaväkivalta pakottaa monet elämään pelossa myös Suomessa.

– Meillä on tällä hetkellä Helsingissä iso massa naisia ja nuoria tyttöjä, jotka eivät voi elää vapaata elämää.

Paine kohdistetaan nimenomaan perheeseen.

Nasima Razmyar kertoo saaneensa itsekin tuntea naista alistavien yhteisöjen olemassaolon Suomessa. Kun hän esiintyi Tanssii tähtien kanssa-ohjelmassa, osa afgaaniyhteisöstä painosti hänen isäänsä tyttären panemiseksi ruotuun.

– Ei se paljon hetkauttaisi, jos he haukkuisivat vain minua, mutta paine kohdistetaan nimenomaan perheeseen. Että miten te kunniallisina vanhempina sallitte tällaista? Razmyar kertoo lehdelle.

Samalla hän torppaa vastaväitteet siitä, etteivät suomalaisten mustasukkaisuusmurhat eroa kunniaväkivallasta. Razmyarin mukaan keskeisin ero on se, että kunniaväkivallalla haetaan yhteisön hyväksyntää. Jos yhteisön sanelemia sääntöjä ei noudata, joutuu sen ulkopuolelle.

– Hirveän moni nuori tyttö on sanonut minulle, että voisi helposti luopua väkivaltaisesta miehestä ja ottaa avioeron, mutta se tarkoittaisi samalla sitä, että luopuisi isästään, äidistään ja sisaruksistaan, Razmyar kertoo haastattelussaan.

Hänen kokemuksensa mukaan aihetta kierrellään suurissakin puolueissa siinä pelossa, että leimaudutaan maahanmuuttovastaiseksi.

Maahanmuuttajanaisten aseman parantamiseen keskittynyt järjestö Monika-Naiset on lausunut, että kunniamurhia on tehty myös Suomessa, mutta niitä ei ole tunnistettu sellaisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat