Puheenaihe

Synnytyssairaalassa tuberkuloosia – useat vauvat altistuneet tartunnalle

Tuberkuloosia sairastava äiti synnytti Naistenklinikalla kuun vaihteessa.

Vastasyntyneille ei ole valmiina tuberkuloosilääkettä, mutta sitä valmistetaan altistuneille.

Helsingin ainoassa synnytyssairaalassa Naistenklinikalla on havaittu vakava tartuntavaara. Sairaalasta kerrotaan tietoon tulleen, että siellä synnytti kuun vaihteessa tarttuvaa tuberkuloosia sairastava nainen. Tartuntariski on arvioitu muiden synnyttäjien ja lasten osalta vähäiseksi, koska altistusaika jäi lyhyeksi.

Altistusriski koskee 27.2. – 7.3. välisenä aikana Naistenklinikan synnyttäneiden osasto 61:llä ja vastasyntyneiden teho-osastolla olleita henkilöitä. Sairaala kertoo ottavansa yhteyttä pisimpään altistuneiden vastasyntyneiden perheisiin, joita on 15.


Pisimpään altistuneille vastasyntyneille annetaan varmuuden vuoksi estolääkitys. Pienet lapset sairastuvat oireiseen tautiin aikuisia herkemmin ja ovat myös alttiimpia saamaan vakavia tautimuotoja. Ilta-Sanomien tietojen mukaan klinikalla vierailleita perheitä on pyydetty aloittamaan vastasyntyneille lapsille kolmen kuukauden mittainen tuberkuloosilääkitys. Vastasyntyneille ei ole valmiina tuberkuloosilääkettä, mutta sitä valmistetaan erikseen tartunnalle altistuneille lapsille. Perheiden pitää kolmen kuukauden ajan noutaa lääkeannoksia tietyissä erissä.

Muita mahdollisesti altistuneita henkilöitä Naistenklinikka kartoittaa kansallisten ohjeiden mukaisesti. Tartuntariskin rajana pidetään 40 tunnin altistusaikaa potilaan kanssa samassa huoneessa. Sairaala on yhteydessä myös kaikkiin tällä tavoin altistuneisiin henkilöihin. Lisäksi Husin työterveys tutkii kaikki altistuneet työntekijät.

Tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio, joka tarttuu ilman välityksellä. Tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa. Noin kolmasosa altistuneista saa tartunnan ja heistä noin kymmenesosa - eli vain 3 prosenttia altistuneista - saa taudin oireita. Tartuntariskin suuruuteen vaikuttavat useat eri asiat, joista merkittävimpiä ovat kontaktin läheisyys ja altistusaika.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

(Uutista päivitetty lisätiedoilla 13.3.2019 kello 14.07)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat