Paikalliset

Päiväkoti Klaukkalassa kiinni sisäilmaongelmien vuoksi – lapset sijoitetaan useaan eri päiväkotiin

Vaskomäen päiväkodin lapset ovat perjantaina viimeistä kertaa saman katon alla. Kuvituskuva.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Nurmijärven kunta sulkee klaukkalalaisen Vaskomäen päiväkodin siellä ilmenneiden sisäilmaongelmien vuoksi. Lapset sijoitetaan uusiin hoitopaikkoihin jo ensi viikon maanantaista eteenpäin.

Asia varmistui tämän viikon tiistaina, kun kunta sai henkilöstön oirekyselyn vastaukset.

Teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan oireilua on päiväkodissa poikkeuksellisen paljon. Sen vuoksi kunta päätti heti oirekyselyn tulokset saatuaan, että lapset ja henkilökunta siirretään toisiin tiloihin jo ensi viikosta lähtien.

Varhaiskasvatuspäällikkö Leena Laineen mukaan osa lapsista siirtyy Vaskomäen avoimen päivähoidon yksikköön Vaskomäen päiväkodin viereiseen rakennukseen, osa Suopolun, Lepsämän ja Syrjälän päiväkoteihin.

Vaikka päiväkotipaikat ovat tällä hetkellä kiven alla (NU 2.3.), niin kaikille lapsille löytyi uusi hoitopaikka siten, ettei kenenkään tarvitse siirtyä uuteen paikkaan yksin. Suuri osa saa myös tutut ryhmäkaverit ja tutut hoitajat mukaansa.

– Eskarilaisille tehdään 13 lapsen saliryhmä Suopolun päiväkotiin. Syrjälän päiväkodissa oli puolestaan käyttämättömänä yksi tila, johon saamme sijoitettua ne 5-vuotiaat, jotka jatkavat Syrjälän esiopetuksessa syksyllä. Muutamat vaskomäkeläiset olivat hakeneet puolestaan siirtoa Lepsämän päiväkotiin ja tämä siirto saatiin toteutettua, kun osa lapsista täytti 3 vuotta ja ryhmiin tuli tilaa. Sinne sijoitettiin myös muutama eskarilainen. Pienimmät lapset saamme sijoitettua Vaskomäen vieressä olevaan avoimen päivähoidon tilaan ja avoin toiminta siirtyy Kuusitien kerhotilaan, Laine kertoo.

Laineen mukaan kyse on kuitenkin tilapäisratkaisusta, joka koskee vain tätä kevättä.

– Kesä auttaa, kun tarve on silloin pienempi, mutta syksyksi tarvitsemme uuden tilan.

– Meitä kuitenkin askarruttaa se, mikä on lasten määrä syksyllä. Tänne muuttaa koko ajan ihmisiä, jotka tarvitsevat lapsille nopeasti hoitopaikkaa, joten uskon, että Klaukkalassa on tilalle tarvetta. Mutta toisaalta kahden tai kolmen vuoden päästä hoitoon on tulossa pieniä ikäluokkia, ja jos muuttovoittoa ei ole, niin silloin tilantarve pienenee. Ja muuttotilannetta on vaikea ennakoida, Laine pohtii.

Teknisen johtajan Jouko Lehtosen mukaan tilakeskus selvittää nyt, kuinka laajoja ja kalliita korjaustoimenpiteitä Vaskomäen päiväkodissa tulisi tehdä, jotta toimintaa voitaisiin siellä jatkaa. Sen jälkeen kun tiedot saadaan, tekninen lautakunta päättää lähdetäänkö tila korjaamaan vai lähteekö kunta kartoittamaan uusia tiloja. Jos päiväkoti vaatii laajempaa korjausta, on Lehtosen mukaan selvää, ettei sitä pystytä remontoimaan kokonaan kesän aikana, vaan tilapäisratkaisua joudutaan miettimään pidemmäksi aikaa.

– Pitkällä tähtäimellä yksi vaihtoehto olisi korvata Vaskomäki Vanha-Klaukan alueelle rakennettavalla päiväkodilla, mutta sen valmistumiseen menee joka tapauksessa vuosia, Lehtonen sanoo ja kertoo, että väliaikaistila voisi olla esimerkiksi siirrettävä väistötila, jos olemassa olevista rakennuksista ei löydy tilaa Vaskomäen lapsille.

– Siirrettävillä moduulirakenteisilla väistötiloillakin on toki tällä hetkellä pitkät toimitusajat, kun niille on niin paljon kysyntää. Siksi ratkaisuja täytyy tehdä vielä lopputalven aikana.

Tausta

Vaskomäen päiväkodin sisäilmaongelmia lähdettiin kartoittamaan marraskuussa, koska kiinteistössä oli koettu sisäilman laatuun viittaavia oireiluja.

Rakennuksessa tehtiin 1,2 miljoonaa euroa maksanut sisäpintoihin kohdistuva peruskorjaus ja talotekniikan uusiminen vuonna 2017. Oireilu alkoi sen jälkeen ja oireet lisääntyivät viime syksyn aikana.

Sisäilmatutkimusten valmistumisen jälkeen kunta yritti korjata tilannetta asentamalla päiväkotiin 13 ilmanpuhdistinta ja ylipaineistamalla tilan. Sillä pyrittiin pienentämään rakenteista sisäilmaan kulkeutuvien mineraalihiukkasten määrää.

Toimenpiteillä ei kuitenkaan ole ollut toivottua vaikutusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sisäilmaongelmat ja muutto näkyvät – kaikki Nurmijärven päiväkodit ovat nyt täynnä3.3.2019 06.05
Sisäilma-asioista tiedottaminen avoimemmaksi – kunta avasi teemasivun15.2.2019 15.35
Kirkonkylän päiväkotiryhmä sisäilmaongelmia evakkoon – Vaskomäessä jatketaan toimintaa korjausten keskellä19.1.2019 06.10
Avoin päiväkoti siirtyy Vaskomäentielle19.7.2013 09.32
Vastaremontoidun päiväkodin sisäilmaongelma puhuttaa – "tiivistämisen lopputulos ei ollut niin hyvä kuin olisi pitänyt"26.1.2019 06.05
Vastaremontoidussa päiväkodissa sisäilmaongelmia? Tutkimukset alkoivat12.12.2018 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat