Vaalit

Enemmistö ehdokkaista kannattaa rikollisten karkottamista – näin nurmijärveläiset kommentoivat

Vastaajista 63 prosenttia hyväksyisi karkotukset.

Eduskuntavaliehdokkailta kysyttiin kantaa vakaviin rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamisesta lähtömaahan, vaikka palautettavan turvallisuutta lähtömaassa ei voi taata.

JOHANNA ERJONSALO

Nurmijärven Uutisten vaalikoneeseen vastanneista Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaista 63 prosenttia olisi valmiita karkottamaan vakaviin rikoksiin Suomessa syyllistyneen ulkomaalaisen takaisin lähtömaahan, vaikka palautettavan turvallisuutta lähtömaassa ei voida taata. Eri mieltä on 30 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista ja loput eivät osaa sanoa kantaansa.

Vastanneista perussuomalaisista kaikki ovat samaa mieltä väittämän kanssa. Selvä enemmistö myös sinisten (91 prosenttia), kristillisdemokraattien (92 %), keskustan (88 %) ja kokoomuksen (86 %) vastaajista on samaa mieltä väittämän kanssa. Demarivastaajista samaa mieltä on 67 prosenttia.

Kielteisimmin karkotuksiin suhtautuvat vihreät. Vastanneista vihreistä 83 prosenttia on eri mieltä väittämän kanssa. Vastanneista RKP:n ehdokkaista 63 ja vasemmistoliiton ehdokkaista 57 prosenttia on eri mieltä väittämän kanssa.

Nurmijärveläisehdokkaat perustelevat kantojaan muun muassa Suomeen kohdistuvilla turvallisuusuhkilla ja toisaalta ihmisoikeuksilla.

Karkotuksen kannalla on muun muassa kokoomuksen ehdokas Arto Hägg.

– Kun ulkomaalainen henkilö syyllistyy vakavaan rikokseen Suomessa ja tietää siitä seurauksena olevan karkottamisen, niin valinnan tekee henkilö itse. Vakaviin rikoksiin syyllistyvien henkilöiden karkoittamatta jättäminen tarkoittaisi osaltaan myös sitä, että emme voisi taata turvallisuutta Suomen kansalaisille Suomessa, hän perustelee.

Samaa mieltä on myös sinisten Kimmo Kakko.

– Emme ole velvollisia huolehtimaan ulkomaalaisista rikollisista.

– Kansalaisuus kriteerejä tulisi tiukentaa etenkin kielitaidon, yhteiskuntaosaamisen sekä toimeentulon osalta. Vakava rikos on selkeä todiste henkilön sopeutumattomuudesta yhteiskuntaamme, toteaa keskustan Petri Kolmonen.

Täysin eri mieltä väittämän kanssa on liberaalien Joni Ojala.

Vasemmistoliiton Tiina Koivalo ei tiedä olisiko puolesta vai vastaan.

– Rikoksentekijän karkottaminen maasta ei ole yksinkertaista, mutta kyllä karkottamisia tehdään, jos laki sen sallii. Lähtömaa voi kuitenkin kieltäytyä vastaanottamasta rikokseen syyllistynyttä henkilöä, Koivalo sanoo.

Kysymykseen vastanneita Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaita on 223.

Lisää uutisia Nurmijärven Uutisten vaalikoneen vastauksista tulossa kevään aikana.

Vaalikone auki

Nurmijärven Uutisten vaalikone on avautunut lukijoille. Se on tarkoitettu Uudenmaan vaalipiirissä äänestäville.​

Koneessa on 25 kysymystä, joihin käyttäjä voi kertoa kantansa. Tämän jälkeen kone vertaa käyttäjän näkemyksiä ehdokkaiden vastauksiin.​

Vaalikone löytyy osoitteesta www.nurmijarvenuutiset.fi/vaalikone.

Uudenmaan vaalikone julkaistaan Länsiväylän lisäksi Aamupostin, Keski-Uusimaan, Länsi-Uusimaan, Länsiväylän, Mäntsälän Uutisten, Sipoon Sanomien, Uusimaan, Vantaan Sanomien ja Vihdin Uutisten verkkosivuilla. Näin yksi kone tavoittaa kaikkien Etelä-Suomen Median lehtien lukijat.

Etelä-Suomen Media, johon Nurmijärven Uutisetkin kuuluu, on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat