Paikalliset

"Jääkarhu ei halua banaania" – Urheilupuiston koululaisilla oma ilmastomarssi Klaukkalassa

Taina Joutsen

Jääkarhu ei halua banaania, kuuluu Jessica Niinimaan julisteen viesti. Earth is the only home we have, Jenna Juutinen julistaa. 9-luokkalaiset ystävykset ovat mukana Urheilupuiston koulun perjantaisella ilmastomarssilla.

– Lähdimme marssille, koska meitä huolestuttaa maapallon tulevaisuus. Halusimme tuoda näkyvyyttä asialle, tytöt perustelevat osallistumistaan.

Emilia Huhtakangas ja Jenina Ranta kantavat koulun yhteistä banderollia kulkueen kärjessä. Tule mukaan pelastamaan ilmastoa, siinä kehotetaan.

– Minut houkutteli mukaan ilmastomarssille ajatus siitä, että vaikutusvaltaiset ihmiset heräisivät näkemään, kuinka paha ilmastonmuutos on. He voisivat estää ilmastonmuutoksen pahenemisen, Jenina Ranta sanoo.

Tytöillä on mielessään monta keinoa, jolla vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

– Vähennetään lihansyöntiä, tullaan koulun pyörällä tai kävellen, ostetaan kestäviä tuotteita ja vähennetään muovin käyttöä, he luettelevat.

Idean koulun omasta ilmastomarssista keksi uskonnon, historian ja yhteiskuntaopin opettaja Anita Virkkula. Muut opettajat tarttuivat siihen nopeasti.

– Kun oppilaat alkoivat kysellä, saavatko he osallistua Helsingissä pidettävään lasten ja nuorten ilmastolakkoon, aloimme miettiä miten täällä Klaukkalassa liityttäisiin maailmanlaajuiseen mielenosoitukseen. Alkuviikosta päätettiin sitten antaa oppilaille mahdollisuus osallistua omalla kylällä järjestettävään ilmastomarssiin.

Oman ilmastomarssin järjestäminen ei estänyt Urheilupuiston koulun oppilaita osallistumasta Helsingissä pidettyyn ilmastolakkoon. Helsingin tapahtumaan osallistuminen edellytti sitä, että huoltaja ilmoitti asiasta koululle.

Urheilupuiston oppilaista seitsemisenkymmentä osallistui oman koulun ilmastomarssiin ja ainakin saman verran Helsingissä järjestettyyn mielenilmaukseen. Koulun koko joustavan opetuksen luokka oli opettajansa johdolla mukana Helsingin tapahtumassa.

Oma ilmastomarssi oli Virkkulan mukaan niin hyvä kokemus, että opettajat miettivät nyt tapahtuman jatkamista vuosittain. Mukaan voisi haastaa myös muita kouluja ja kuntalaisia ylipäänsä.

– Tästä voisi tehdä kaikille avoimen jutun, hän miettii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat