Vaalit

Matti Vanhanen haluaa jatkaa järkevää työllisyyttä lisäävää politiikkaa – hakee jo 8. kaudelle

Matti Vanhanen hakee jatkopaikkaa jo kahdeksannelle kansanedustajakaudelle.

Eduskunnan valtiosali on tullut jo tutuksi, sillä Matti Vanhanen on toiminut kansanedustajana jo vuodesta 1991 lähtien.

-

Monet pitkän poliittisen uran tehneet kansanedustajat ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä pois eduskunnasta, mutta vuodesta 1991 lähtien kansanedustajana toiminut Matti Vanhanen hakee jatkopaikkaa jo kahdeksannelle kaudelle. Keskustaa edustava Vanhanen kertoo, että virtaa riittää edelleen.

– Haluan jatkaa, jotta järkevää työllisyyttä lisäävää politiikkaa jatkettaisiin ja kykenisimme sen ansiosta huolehtimaan julkisista palveluista. Minulle on myös tärkeää vaikuttaa Suomessa ja globaalisti ilmaston ja turvallisuuden puolesta, Vanhanen sanoo.

Vanhasen teemana vaaleissa on ”Maa Tarvitsee Malttia”.

– Tällä teemalla haluan vastata siihen tahallisen väärinymmärtämisen ja keinotekoisen vastakkainasettelun lietsomiseen, joka heikentää demokraattisten yhteiskuntien toimintakykyä.

Koska Vanhanen ollut pitkään jo valtakunnan politiikassa keskeisessä roolissa ja pääministerinä 2003–2007, on hän päässyt jo vaikuttamaan moneen asiaan. Lepsämäläinen itse kokee tärkeimmiksi asioiksi takuueläkkeen perustamisen, Aaltoyliopiston perustamisen ja yliopistojen merkittävän pääomittamisen, eläkeiän noston, vuoden 2010 suuren ilmasto- ja energiapaketin sekä vuoden 2006 EU:n puheenjohtajuuden hoitamisen.

Samalla hänellä on kuitenkin riittänyt energiaa myös paikallisten asioiden hoitoon. Vanhanen on istunut Nurmijärven kunnanvaltuustossa jo vuodesta 1985 lähtien ja edustaa ylpeästi kotikuntaansa toki myös valtakunnan tasolla.

Nurmijärven ja Uudenmaan osalta Vanhanen arvioi, että seuraavalla eduskuntakaudella tärkeimpiä asioita tulevat olemaan ammattikoulutuksen kehittäminen yhteistyössä yritysten kanssa, liikenneolosuhteet, kivihiilen poltosta luopuminen, vanhustenhuollon kehittäminen vanhusväestön määrän kasvaessa, lasten kotihoidontuen säilyttäminen sekä rakennuslain uudistaminen kuntien päätösvallan lisäämiseksi.

– Toiveissa olisi, että tuleva hallitus pystyisi pitämään valtion budjetin ylijäämäisenä ja lyhentämään velkaa. Tärkeää olisi myös työllisyyden parantaminen paikallista sopimista lisäämällä ja panostamalla ammattikoulutukseen, seuraava askel uusiutuvan energian lisäämiseksi ja päästöjen vähentämiseksi, soten aikaansaaminen ja mm. hoitajamitoituksen tason nostaminen, hävittäjäkaluston uusiminen sekä kotimaisen ruuoantuotannon kannattavuuden parantaminen.

Mikä sitten on asia, jota muut eivät vielä sinusta tiedä?

– Harrastuksiini kuuluu vanhojen paikalliskarttojen kerääminen, nautin klassisen musiikin konserteista ja taidenäyttelyistä. Olen myös ryhtymässä vielä yhden talon rakennuttamiseen ja siitä tulee arkiekologiaa edustava puutalo.

Matti Vanhanen

Asuinpaikka: Lepsämä

Ikä: 63

Perhe: kaksi aikuista lasta.

Ammatti: kansanedustaja.

Koulutus: valtiotieteen maisteri.

Luottamustoimet: kansanedustaja, Suomen Pankin, Finanssivalvonnan ja Työtehoseuran valtuuskuntien puheenjohtaja, Sitran hallintoneuvoston pj, Ulkoasiainvaliokunnan pj, Paasikivi-seuran pj, eduskunnan puhemiesneuvoston jäsen, Nurmijärven kunnanvaltuutettu.

Motto: Maa Tarvitsee Malttia.

Poliittinen esikuva: Kyösti Kallio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vanhanen sote-uudistuksen ja hallituksen kaatumisesta: Sote ei pääty tähän8.3.2019 10.16
Matti Vanhanen pääsi pois sairaalasta – jatkaa kevennetyllä viikko-ohjelmalla25.2.2019 15.31
Matti Vanhanen ja Petri Kolmonen ehdokkaiksi eduskuntavaaleihin11.10.2018 11.36

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat