Paikalliset

Nurmijärven koulut ja päiväkodit tarkasteluun viimeistään syksyllä – "Sulle–mulle-politikointiin ei ole enää varaa"

Nurmijärven kunta päätti edellisen palveluverkkoselvityksen yhteydessä lakkauttaa kaksi kyläkoulua. Kuvassa olevan Nummenpään koulun lisäksi lakkautettiin Suomiehen koulu.

Riikka Jokinen

Nurmijärven kunnan juuri valmistunut tilinpäätös kertoo viime vuoden alijäämän painuneen historiallisen alas yli 12 miljoonaan euroon. Myös kunnan lainakanta on kaksinkertaistunut viimeisen 10 vuoden aikana.

Valtuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivosen mielestä siemen lainakannan nousulle kylvettiin noin viisi vuotta sitten, kun päätettiin lyhyen ajan sisään suurista investointihankkeista, kuten Klaukkalan monitoimitalosta, Rajamäen terveysasemasta ja Kirkonkylän liikuntapuistosta.

– Käden vääntö siitä, mihin investoidaan ja mihin ei, ratkaistiin kompromissilla, jonka pohjalta kaikki isot hankkeet toteutettiin.

Palveluverkko-suunnitelma arvioitavaksi viimeistään syksyllä.

Toivosen mukaan päättäjillä ja virkamiehillä on nyt yhteinen tahtotila saattaa kunnan talous kestävälle uralle. Samalla hän muistuttaa, että muun muassa palveluverkkoa kehitettäessä täytyy miettiä talouden lisäksi mitä muita arvoja kohteilla on.

Ville Rajahalmeen mukaan kunnassa tehdään nyt niin sanottua toimitilojen salkutusta, jossa käydään läpi mm. sitä, kuinka hyvin rakennukset palvelevat käytännön tarpeita. Tällä hetkelle keskitytään erityisesti käymään läpi päiväkoteja ja kouluja, ja palveluverkkosuunnitelma on tarkoitus tuoda päättäjien arvioitavaksi viimeistään syksyllä.

– Suomiehen koulun myynti osoitti sen, että kunnan ei kannata omistaa kaikkia rakennuksia, vaan tarvittaessa niitä kannattaa myydä ja realisoida, jolloin rakennukset alkavat elää uutta elämää ja niistä pidetään ehkä jopa parempaa huolta kuin ennen, Outi Mäkelä sanoo.

Mäkelä tietää entisenä valtuutettuna ja kunnanhallituksen puheenjohtajana, että valtuutetut joutuvat pian tekemään vaikeita päätöksiä.

– Luottamushenkilöillä on nyt näytön paikka, uskalletaanko tehdä vaikeita päätöksiä,

– Nokka on vielä vedenpinnan yläpuolella, vaikka olemme pohjalukemissa. Eikä nyt puhuta lomautuksista tai yt-neuvotteluista tai suorista leikkauksista, mutta isot linjaratkaisut täytyy osata tehdä. Kunnan päätöksiä ei voi rakentaa sulle-mulle -ajattelulla, siihen meillä ei ole varaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nurmijärven tilinpäätös 12 miljoonaa alijäämäinen – kunnan taloudessa ryhtiliikkeen aika22.3.2019 09.04
Nurmijärven tilinpäätös yli viisi miljoonaa ylijäämäinen – menot alittuivat, verotulot ja valtionosuudet ylittyivät5.4.2018 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat