Puheenaihe

Uusi laki helpottaa rahankeräysten järjestämistä – pienkeräyksestä riittää ilmoitus poliisille

Pelastusarmeijan joulukeräys voi jatkossa saada toistaiseksi voimassa olevan keräysluvan.

Päivi Tuovinen

Rahankeräysten järjestäminen kansalaistoiminnan tukemiseksi on jatkossa huomattavasti helpompaa. Keräystoimintaa kuitenkin valvotaan edelleen väärinkäytösten estämiseksi ja lahjoittajien turvaksi.

Uuden rahankeräyslain myötä luvat myönnetään lain voimaantulohetkestä lähtien toistaiseksi voimassa olevina. Lisäksi lupamenettelyn rinnalle tulee uusi hallinnollisesti kevyempi pienkeräysmenettely.

Rahankeräyksen edellytyksenä on näin ollen jatkossa joko rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä.

Rahankeräyksen järjestäjän on jatkossa huolehdittava siitä, että vetoamisen yhteydessä yleisölle annetaan selkeästi tiedot ainakin keräyksen järjestäjästä, varojen käyttötarkoituksesta sekä lupa- tai pienkeräysnumerosta.

– Tietojen antamisen tarkoituksena on, että kansalaiset tunnistavat helposti lakia noudattaen järjestetyt ja viranomaisten valvonnassa olevat keräykset, toteaa poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Saaramia Varvio.

Pienkeräys mahdollistaa esimerkiksi kaupunginosa- ja kotiseutuyhdistysten keräykset, joilla hankintaan varoja vaikkapa erilaisten tapahtumien ja aktiviteettien järjestämiseen.

Sekä luvanvaraisia rahankeräyksiä että pienkeräyksiä valvotaan myös jälkikäteisesti. Luvanvaraisten keräysten osalta valvonta suoritetaan vuosi-ilmoitusten avulla ja pienkeräysten osalta keräysajan päättymisen jälkeen tilitysten avulla.

Uuden rahankeräyslain on arvioitu tulevan voimaan vuoden 2020 aikana. Uuden lain voimaantulo ei vaikuta nykyisen rahankeräyslain nojalla myönnettyjen lupien voimassaoloon.

Pienkeräyksellä voi kerätä kymppitonnin

Pienkeräys on uusi rahankeräysmuoto, johon ei tarvita lupaa.

Pienkeräyksellä saa kerätä kerralla enintään 10 000 euroa, enimmäismäärän täytyttyä keräys tulee keskeyttää.

Yksi pienkeräys saa kestää korkeintaan 3 kuukautta ja kukin pienkerääjä voi järjestää enintään kaksi pienkeräystä kalenterivuoden aikana.

Pienkeräyksiä voivat järjestää pääasiassa samat tahot, jotka voivat saada rahankeräysluvan.

Lisäksi pienkeräyksiä voivat järjestää vähintään kolmen Suomessa pysyvästi asuvan 15 vuotta täyttäneen henkilön muodostamat ryhmät, jonka jäsenistä vähintään yksi on täysi-ikäinen.

Pienkeräyksen järjestäjältä tai keräystarkoitukselta ei edellytetä yleishyödyllisyyttä, mutta menettelyn tavoitteena on kansalaistoiminnan aktivoiminen.

Pienkeräystä ei voi järjestää esimerkiksi elinkeinotoiminnan tukemiseen tai oikeushenkilön varallisuuden kartuttamiseen.

Käytännössä suurin osa myös pienkeräyksillä rahoitettavasta kansalaistoiminnasta on luonteeltaan yleishyödyllistä, vaikka pienkeräyksen keräystarkoitukselta ei tätä suoranaisesti edellytetäkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat