Puheenaihe

Pariskunnalta huijattiin virtuaalivaluuttakaupoilla 120 000 euroa – Poliisi varoittaa varsinkin iäkkäitä: "Suomessa viety näin ehkä jo miljoonia"

Kuvituskuva.

Arkistokuva.

Itä-Uudenmaan poliisille ilmoitettiin reilu kuukausi sitten tapauksesta, jossa hyvinkääläiseltä pariskunnalta oli huijattu virtuaalivaluuttavyyhdissä 120 000 euroa.

– Ulkomaalainen huijari lähestyi pariskunnan miestä sähköpostilla, jossa kehotettiin uhria sijoittamaan virtuaalivaluuttaan 250 euroa. Mies oli jättänyt sähköpostissa mainituille nettisivuille yhteystietonsa, jonka jälkeen hänelle alkoi tulla ulkomailta useita puheluita, jopa kymmenkunta päivässä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Lylykangas.

Taitavasti puhunut huijari sai uhrin sijoittamaan ensiksi pieniä summia, mutta myöhemmin summat suurenivat,

– Huijaus sai vieläkin ikävämmän käänteen, kun huijari alkoi painostaa uhria lähettämään lisää rahaa toitottamalla puhelimessa, että uhri menettäisi muutoin kaikki aiemmat sijoituksensa. Tämä on hyvin perinteinen huijaustapa eli huijari yrittää saada aikaan kiireentunnun, jotta uhri tekisi harkitsemattomia päätöksiä, Lylykangas jatkaa.

Huijari oli lisäksi kehottanut uhria lataamaan tietokoneeseensa etäkäyttöyhteyden. Sen avulla huijari pääsi käsiksi uhrin tietokoneeseen.

– Kaikenlaisiin tämäntyyppisiin lähestymisiin kannattaa suhtautua erityisellä varauksella. Etenkin virtuaalivaluutta-asioissa lähestyviä kannattaa varoa, sillä se vaikuttaa olevan tämän hetken rikosilmiö, Lylykangas muistuttaa.

Suomalaisiin numeroihin on tullut viime aikoina lukuisia puhelinsoittoja ulkomaisista puhelinnumeroista, joiden epäillään liittyvän kokonaisuuteen. Keskusrikospoliisi arvioi, että toiminta on kansainvälistä ja rikosvahinko saattaa nousta kokonaisuudessaan jopa miljooniin euroihin. Lue täältä tarkempi juttu aiheesta.

Uhriin on oltu yhteydessä poliisin tietoon tulleissa tapauksissa puhelimitse, ja englantia puhuva ulkomaalaisen yrityksen edustaja on kysellyt uhrin varallisuudesta ja sijoitustavoista. Puhelussa on tämän jälkeen kerrottu tuottavasta sijoitusmahdollisuudesta.

Sijoitettava pääoma on pyydetty maksamaan ulkomaiselle pankkitilille tai virtuaalivaluutan vaihtopalveluun. Useissa tapauksissa uhria on lähestytty muutaman päivän sisällä uudelleen.

Uhria on pyydetty useissa tapauksissa asentamaan etäkäyttösovellus tietokoneeseen, jolloin epäillyillä on ollut täysi pääsy uhrin tietokoneelle. Epäillyt ovat päässeet tekemään maksuja uhrin puolesta.

Keskusrikospoliisi varoitti alkuvuodesta sijoitushuijauksista, joissa suomalaisia yksityishenkilöitä on huijattu sijoittamaan jopa satoja tuhansia euroja ulkomaalaisten tahojen järjestelemiin sijoitushuijauksiin. Useissa näistä huijauksista tekaistut sijoitustuotteet liittyvät virtuaalivaluuttoihin.

Toimi näin, jos sinulle tarjotaan puhelimitse sijoitusta

Suhtautumaan sijoittamiseen liittyviin yhteydenottoihin erityisellä varovaisuudella.

Sijoituspäätöstä ei tule tehdä, ellei tunne tarjouksen tehnyttä yritystä tai ei ymmärrä tarkalleen, millaiseen tuotteeseen on sijoittamassa.

Varoja ei kannata koskaan siirtää tuntemattomille tahoille ilman huolellisia taustaselvityksiä.

Pankkitunnuksia ei koskaan pidä luovuttaa toiselle henkilölle, eikä sallia etäyhteyden muodostamista omalle koneelle.

Epäselvissä tilanteissa on parempi lopettaa puhelu ja olla vastaamatta uusiin yhteydenottoihin.

Useissa tapauksissa uhrit ovat olleet iäkkäämpiä henkilöitä. Poliisi kannustaakin varoittamaan läheisiä erilaisista huijauksista etukäteen.

Poliisi pyytää mahdollisia uhreja tekemään asiasta rikosilmoituksen. Nopealla ilmoittamisella voidaan parhaassa tapauksessa minimoida koituva vahinko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat