Paikalliset

Kurkkukaviaari, mutakakku ja soijabolognese – perinteiset ruoat taipuvat vegaanisiksi

Susanna Jääsaari (vas.), Tarja Tolonen ja Vilma Tolonen yllättyivät vegaanisen ruoan monipuolisuudesta. Klaukkala Metsäkylän Marttojen vegeiltaan osallistui viitisenkymmentä kasvisruokavaliosta kiinnostunutta.

Taina Joutsen

Vegaaninen ruoka kiinnostaa, sen todisti Klaukkalan Metsäkylän Marttojen järjestämä vegeilta. Tilaisuuteen osallistui viitisenkymmentä henkilöä – osa marttoja, osa muita kasvispainotteisesta ruokavaliosta kiinnostuneita.

Illan tarkoituksena oli yhdistyksen tuoreen puheenjohtajan, luhtajokelaisen Tiina Varjuksen mukaan näyttää, että lähes mitä tahansa voi valmistaa vegaaniversiona.

– Kun käyttää mielikuvitusta, perinteisiä ruokia pystyy muuttamaan vegaanisiksi, Varjus vakuuttaa.

Ihmeteltyäni, ihasteltuani ja maisteltuani marttojen valmistamaa monipuolista menuta olen Varjuksen kanssa samaa mieltä. Tarjolla oli aamu- ja välipalaksi, lounaaksi, päivälliseksi ja illanistujaisiin sopivia herkkuja, jälkiruokia unohtamatta.

Itselleni maistuivat hyvin tuorepuuro, kreikkalainen salaatti, mansikka–"hallumi" -salaatti, siemennäkkäri, hummukset, kurkkukaviaari, vegaaninen mutakakku ja vanhan ajan kahvikiisseli – siis kaikki mitä suuhuni pistin.

Itsekin ruokabloggarina tunnettu Varjus neuvoo vegaaniruokavaliosta tai vegaanisesta ruoasta kiinnostuneita perehtymään aiheeseen ruokablogeja lukemalla.

– Lähde ensin pehmeästi liikkeelle ja fleksaile, se on tämän päivän sana, Varjus opastaa.

Fleksailulla hän tarkoittaa kasvis- ja liharuoan vaihtelua ruokavaliossa. Hän muistuttaa myös kestävästä kulutuksesta.

– Kun käyttää lihaa, se pitäisi käyttää monipuolisesti ja hyödyntää esimerkiksi sisäelimet.

Lähi- ja luomutuotteiden käyttäminen vähentää sekin ympäristökuormaa.

Pitkässä pöydässä minua vastapäätä istuvat Vilma ja Tarja Tolonen sekä Susanna Jääsaari.

– En ole ennen maistellut vegaanista ruokaa, siksi halusin tutustua siihen, Vilma Tolonen kertoo.

Hän että Tarja-äiti yllättyivät vegaanisen ruoan monipuolisuudesta.

– Kauramaitoon ollaan siirrytty, mutta muuten pyrin vaikuttamaan ympäristöasioihin muilla kun ruokaan liittyvillä tavoilla. Esimerkiksi kierrätän enkä matkustele, Tarja Tolonen kertoo.

Hän myöntää, että omassa ruokahävikissä olisi parantamisen varaa.

– Mietin, saako vegaanisesta ruoasta oikeasti kaiken tarvitsemansa. Kun on pienikokoinen, pitää syödä ettei väsy, Vilma Tolonen pohtii.

Susanna Jääsaaren perheessä syödään lihaa ja kalaa, mutta myös härkistä, mifua ja kauravalmisteita. Ruokahävikkiin pyritään vaikuttamaan muun muassa kompostoinnin avulla.

Jääsaarta pohdituttaa se, kuinka paljon vegaanisia valmisteita on jouduttu prosessoimaan ennen kuin ne tulevat kuluttajien saataville.

– Miksi kasvisruoan pitää näyttää lihalta? hän vielä ihmettelee.

Klaukkalan Metsäkylän Martat ry

Perustettu vuonna 1970.

Nelisenkymmentä jäsentä, heistä aktiivisia 16.

Vegaani-illalla haluttiin yhdistyksen puheenjohtajan Tiina Varjuksen mukaan tuoda esille myös marttoja. Yhdistykseen toivotaan ja tarvitaan uusia jäseniä.

Rahoittaa toimintaansa myyjäisillä ja kahvirahastolla.

Yhdistyksellä on sivut Facebookissa ja Instagramissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat