Paikalliset

”Kolmekin voi leikkiä kahdestaan” – lapset ovat hyviä riidansovittelijoita

Nurmijärven varhaiskasvatuksessa on saatu hyviä kokemuksia Miniversosta. – Nyt tavoitteena on viedä Miniverso koteihin ja opettaa sitä vanhemmille, sillä sovittelutaitoja voidaan hyödyntää myös lapsen ja vanhempien välisissä konflikteissa, päiväkodin johtaja Terhi Joki ja Miniverson koulutussuunnittelija Jarmo Holopainen sanovat.

Mia Lagström

Parisenkymmentä nurmijärveläisvanhempaa tutustui viime viikolla Maaniitun leikkipuistossa Miniversoon.

– Miniverso on menettely, jonka avulla lapset ratkovat riidat keskenään sovittelemalla, päiväkodinjohtaja Terhi Joki sekä Miniverson koulutussuunnittelija Jarmo Holopainen Suomen Sovittelufoorumista kiteyttävät.

Nurmijärven varhaiskasvatuksessa Miniversosta on saatu paljon positiivisia kokemuksia. Holopainen kertoo, kuinka koulusta oltiin soitettu päiväkotiin ja ihmetelty, mitä puuroa päiväkodissa lapsille syötettiin, kun tuoreet ekaluokkalaiset sovittelivat riitojaan koulun pihalla keskenään.

Perinteisesti riitatilanteessa lähdetään ajatuksesta, että on yksi totuus. Kun se selvitetään, voidaan syyllistä rangaista. Sovittelukeskeisen ajattelumallin mukaan yhtä kiveen hakattua totuttaa ei ole, vaan jokaisella riitaan osallistuvalla on oma kokemuksensa asiasta.

– Oleellisena osana sovittelua on, mitä tunteita ja ajatuksia tilanne on osapuolissa herättänyt. Tämän jälkeen jokainen saa tuoda esille, miten voisi muuttaa omaa käyttäytymistään, ettei vastaavaan tilanteeseen enää jouduta, Holopainen kertoo.

Miniverso-sovittelussa aikuiset eivät toimi riitojen ratkaisijoina ja tuomareina, vaan lapset ottavat riidan omalle vastuulleen ja selvittävät asian keskenään. Aikuisen tehtävänä on ainoastaan ohjata ja tukea.

Kun asiaa käydään sovitellen läpi, tapahtuu kasvamista ja oppimista. Holopaisen mukaan kyse on lopulta hyvin yksinkertaisesta työkalusta. Ajatusmallina kyse on kuitenkin suuresta muutoksesta.

– Rangaistuskeskeinen oikeustaju on meissä syvällä. Huonosta ja väärästä käytöksestä on rangaistava. Tutkimusten mukaan rankaiseminen ei kuitenkaan poista häiriökäyttäytymistä, vaan päinvastoin lisää sitä.

Riitojen sovittelu ei tarkoita sitä, ettei lapsi tarvitsisi rajoja. Sovittelun avulla voidaan kuitenkin puuttua, kun rajat rikkoontuvat.

– Moni vanhempi kysyy, että mitä jos lapsi käyttäytyy hetken kuluttua uudestaan väriin. Sitten sovitellaan uudestaan. Uuden ajatustavan oppiminen voi viedä aikaa. Erään päiväkodin pihalla soviteltiin lasten leikkiriitoja kahden viikon ajan. Sen jälkeen tilanne lopulta ratkesi ja riidat loppuivat, Joki kertoo.

Holopaisen mukaan lapset ovat hyvin luovia sovittelussa. Siitä kertoo, kuinka kolmen tytön jatkuva kina siitä, kuka leikkii ja kenen kanssa, päätyi kolmen tytön ystävyyteen.

– Tyttöjen sovintoratkaisu oli, että kolmekin voi leikkiä kahdestaan. Mitä ikinä se lasten mielessä sitten tarkoittikin, saatiin sopu aikaan.

Sovittelusta apua

Sovittelua hyödynnetään Suomessa mm. varhaiskasvatuksessa, kouluissa, työyhteisöissä, naapureiden kesken, rikosasioissa.

Suomella on pitkät perinteet myös kansainvälisten konfliktien sovittelusta.

Verso eli vertaissovittelu on menetelmä, jolla riidat ratkotaan kouluissa.

Varhaiskasvatuksessa käytettävä Miniverso otettiin Suomessa käyttöön 2011.

Miniversokoulutusta on annettu niin varhaiskasvatuksen työtekijöille, lapsille kuin vanhemmille.

Vuonna 2017 Miniverso-ohjelmaa hyödynnettiin yli 1200 varhaiskasvatusyksikössä.

Kaikkiaan Miniverso-koulutusta on annettu 52 000 aikuiselle ja lapselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat