Puheenaihe

Suomeen on palannut noin 20 Syyrian ja Irakin konflikteihin osallistunutta – jihadistien verkkoviestintä siirtynyt salatuille kanaville

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Jihadistisessa toimintaan osallistuneiden määrä lisääntyi merkittävästi Suomessa 2010-luvulla. Suurin osa toiminnasta on silti edelleen varsin pienimuotoista ja väkivallatonta värväyksen ja rahoittamisen kaltaista tukitoimintaa.

Myös Suomeen liittyvä jihadistinen verkkoviestintä on lisääntynyt. Helsingin yliopisto tutki jihadistista toimintaa sisäministeriön pyynnöstä.

Suurin yksittäinen jihadistisen liikehdinnän kehittymiseen vaikuttanut tekijä on ollut Syyrian ja Irakin konflikti sekä Isisin ns. kalifaattiprojekti, joka mobilisoi uusia aktivisteja ja yhdisti eri taustoista tulevia kannattajia ja aktivisteja. Tämä kasvuvaihe vaikuttaa nyt tutkijoiden mukaan olevan pääosin ohi.

Syyrian ja Irakin konfliktin aikana suojelupoliisi tunnisti yli 80 konfliktialueelle matkustanutta henkilöä, mutta todellinen lukumäärä oli todennäköisesti suurempi. Suomeen on palannut takaisin parikymmentä henkilöä, ja konfliktin aikana on saanut surmansa arviolta 20 vierastaistelijaa.

Valtaosa jihadistisessa toiminnassa mukana olevista on edelleen miehiä. Naisten lisääntyneestä osallistumisesta jihadistiseen liikehdintään on kuitenkin viitteitä myös Suomessa.

Ainoa Suomessa tapahtunut jihadistinen isku on Turun puukotusisku elokuussa 2017. Tekijällä ei tiettävästi ollut juurikaan yhteyksiä jihadistisesta toiminnasta kiinnostuneiden verkostoihin Suomessa. Julkisesti ei ole tiedossa muita vakavasti otettavia iskuyrityksiä tai -suunnitelmia. Verkossa on uhkailtu useilla iskuilla, mutta uhkaukset ovat osoittautuneet perättömiksi.

Turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen vuosina 2015–2016 on lisännyt sellaisten henkilöiden määrää, joilla on yhteyksiä jihadistiseen toimintaan. Jihadistinen toiminta on silti Suomessa edelleen enimmäkseen hajanaista eikä kovin organisoitunutta.

Myös Suomeen liittyvä jihadistinen verkkoviestintä lisääntyi 2010-luvulla. Suomalaisia esiintyi Isisin aineistoissa, ja Suomessa asuneet henkilöt tuottivat ja levittivät jihadistista aineistoa myös suomeksi. Suomeen liittyvän viestinnän määrä oli edelleen kansainvälisesti katsoen verrattain vähäinen.

Avoimen jihadistisen verkkoviestinnän määrä on vähentynyt merkittävästi, kun teknologiayritykset ovat alkaneet aktiivisesti poistaa väkivaltaan kehottavaa tai sitä ylistävää verkkoaineistoa. Jihadistinen verkkoviestintä onkin siirtynyt suljetuille kanaville. Suomeen liittyvän jihadistisen aineiston jakamista on tapahtunut ja saattaa edelleen tapahtua näillä kanavilla.

Jihadistisen viestinnän vaikutus ei rajoitu Suomi-sidonnaiseen aineistoon. Verkkoviestintää tuotetaan lukemattomilla eri kielillä, ja sitä kulutetaan usein muillakin kielillä kuin omalla äidinkielellä. Jihadistisen verkkoviestinnän tuottajat ja kuluttajat eivät ole useinkaan samasta maasta vaan ovat osa kansainvälistä liikehdintää ja yhteisöä, tutkimuksessa todetaan.

Jihadistinen liikehdintä Suomessa -tutkimus

Jihadistinen verkkoviestintä ja Suomi -tutkimus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat