Paikalliset

Pääsiäinen lähestyy – uusi Gospelpassio Klaukkalassa

Suomigospel siivittää Jeesuksen viimeisten päivien tunnelmaan seurakunnan pääsiäisnäytelmässä.

Gospelpassiota on hiottu pitkin kevättä näyttelijöiden kanssa ja ohjaaja Lea Hirvasniemi-Haverisen johdolla.

Ida Vartiala

Klaukkalan kirkossa pääsee ensi viikolla kokemaan, miltä Jeesuksen seuraajista tuntui hänen viimeisissä vaiheissaan.

Ristin alla laulamalla -gospelpassio rakentuu näytelmän ja musiikin vuorottelulle. Pääsiäisen tapahtumat ovat innoittaneet musiikintekijöitä läpi historian. Nyt musiikin moniosaaja Make Perttilä on sovittanut suomigospelin klassikoita ja joitakin virsiäkin uuteen uskoon gospelpassiota varten.

Pääosassa on Magdalan Maria, Jeesuksen seuraaja. Maria muistelee pääsiäisen tapahtumia yhdessä tuttujen ja tuntemattomienkin Raamatun henkilöiden kanssa. Ääneen pääsevät esimerkiksi vakava ja hiljainen Betanian Maria, tulisieluinen Johanna, uskollinen Pietari ja myös muutama Uuden testamentin kirjoittaja – evankelistat Markus ja Luukas sekä apostoli Paavali.

Jeesusta näytelmässä ei nähdä, vaan hän elää muiden hahmojen ja puhekuoron kautta. Käsikirjoittaja, pastori Anni Pesonen, haluaa tällä jättää tilaa katsojan omalle tunnekokemukselle ja mielikuvitukselle. Jeesus saa elää jokaisen mielessä omanlaisenaan.

Pääsiäisen tapahtumat ovat dramaattinen näytelmän aihe. Teoksessa mennäänkin tunneskaalan päästä päähän – hämmästyksestä järkytykseen, surusta iloon. Vaikka kyseessä on passio, eli kärsimystarina, lopussa on vahva annos pääsiäisen iloa.

Gospelpassio on kerronnaltaan ja koko idealtaan uusi ja omaleimainen. Sisällön voima nousee kuitenkin uskollisuudesta Raamatun väkevälle pääsiäiskertomukselle. Siitä pitää huolen käsikirjoittaja Anni Pesonen, joka on papin ammatin ohella raamatuntutkimuksesta väitellyt teologian tohtori.

Gospelpassiota tähdittävät paikalliset ja lähialueiden osaajat. Näyttelijät ovat koko kevään opetelleet vuorosanojaan ja oikeita tunnetiloja on haettu ohjaaja Lea Hirvasniemi-Haverisen johdolla. Nyt vihdoin, pääsiäisen kynnyksellä, näyttelijät ja muusikot ovat päässeet samaan tilaan tuomaan osaamisensa yhteen.

Magdalan Mariaa esittävää Merja Kauppista koskettavat näytelmän viimeiset sanat: ”Nosta kivi ja minä olen siellä, halkaise puu ja minä olen siellä.” Sanat puhuvat Kauppiselle siitä, että Kristus on kaikkialla.

– Magdalan Maria kelpasi rikkinäisenäkin Jumalalle ja sai kokea armon. Siinä on mahtava toivon näkökulma jokaiselle.

Gospelpassio

Pääsiäisnäytelmän esitykset Klaukkalan kirkossa ke 17.4.–pe 19.4. klo 19.

Esityksiin on vapaa pääsy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat