Puheenaihe

Uutissuomalaisen USU-gallup: Yli puolet suomalaisista ei usko sote-uudistuksen läpimenoon seuraavalla hallituskaudella

Yli puolet gallupiin vastanneista ei usko sote-uudistuksen onnistumiseen seuraavalla hallituskaudella. Uutissuomalaisen haastattelemat asiantuntijat ovat luottavaisempia. Arkistokuva.

Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Suomalaisista 56 prosenttia suhtautuu epäilevästi siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus saataisiin aikaan seuraavalla eduskuntavaalikaudella, selviää Uutissuomalaisen USU-gallupista. Vain kolmannes vastaajista pitää uudistuksen valmistumista melko varmana tai erittäin varmana.

Mitä vanhemmasta ikäryhmästä on kyse, sitä todennäköisempänä uudistuksen toteutumista pidetään. Vastaajista naiset olivat hieman miehiä skeptisempiä, jutussa kerrotaan.

Kysely toteutettiin noin kaksi viikkoa sote-uudistuksen kariutumisen jälkeen. Puoluekannan perusteella uudistuksen toteutumiseen luottavat eniten SDP:n ja kokoomuksen kannattajat, vähiten vihreiden ja perussuomalaisten kannattajat, jutussa kerrotaan.

Uutissuomalaisen haastattelema valtiovarainministeriön lainsäädäntöjohtaja, hallintoneuvos Auli Valli-Lintu uskoo, että sote-uudistus menee tulevalla vaalikaudella läpi.

– Pysyvää rakennetta on haettu vuodesta 2007 lähtien. Tarve uudistukselle on ilmeinen, joten luulen, että kompromissi sote-linjauksesta löytyy.

Valli-Linnun mielestä sote-uudistuksessa päästiin edellisellä yrittämällä pidemmälle kuin aiemmilla kerroilla.

Myös Uutissuomalaisen haastatteleman THL:n tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki kokee, että sote-uudistus voidaan saada aikaan, jos ei tule poliittisia ongelmia. Hänen mukaansa ”perustavaa laatua olevat erimielisyydet” puolueiden välillä eivät ole sote-uudistuksen suhteen kovin isoja.

– Se, täyttääkö uudistus kaikkia sen vaatimuksia, on sitten toinen juttu, hän sanoo jutussa.

Koko juttu on Keskisuomalaisen tilaajien luettavissa.

Historia: Takana monta uudistusyritystä

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen nousi keskusteluun jo 1990-luvulla.

Kuluvan vuoden maaliskuussa karille ajanutta sote-uudistusta ovat edeltäneet vuonna 2006 käynnistynyt kunta- ja palvelurakenneuudistus eli Paras-hanke sekä vuonna 2011 alkanut kuntauudistus.

Sunnuntaina valittavalla eduskunnalla on todennäköisesti edessään sote-uudistuksen lisäksi ainakin sosiaaliturvauudistus sekä perhevapaauudistus. Näistä jälkimmäinen laitettiin jäihin edellisellä vaalikaudella.

Lähde: Keskisuomalainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat