Paikalliset

Järvimaan tonttihaku ei mene uusiksi - tontitta jääneen valitus ei mennyt läpi

Järvimaan alueella Klaukkalassa oli tammikuussa myynnissä 15 tonttia. Tontit menivät heti kaupaksi, mutta niitä ei voi luovuttaa eteenpäin ennen kuin selviää tehdäänkö asiasta vielä valitus hallinto-oikeuteen.

Järvimaan tonttien hakua tai jakoa ei aiota uusia. Elinvoimalautakunta antoi keskiviikkona päätöksensä jakoa koskevasta oikaisuvaatimuksesta. Päätöksestä on vielä mahdollisuus valittaa hallinto-oikeuteen.

Useat henkilöt, joille tontteja oli alustavasti myönnetty, olivat antaneet vastineensa oikaisuvaatimukseen. Niissä huomautettiin, että asian viivästyminen on jo nyt aiheuttanut huomattavia kustannuksia tai muita menetyksiä, joita he eivät hyväksy. Kyseinen henkilö teki jo aikaisemmin hallintokantelun, mikä pysäytti tonttien luovutuksen ja vuokraamisen.

 

Valkjärven rannalla sijaitsevalla alueella Klaukkalassa oli tammikuussa myynnissä 15 tonttia. Ne menivät kaupaksi vuorokauden sisällä. Muutamat kysytyimmät tontit heti aamulla haun avauduttua.

Oikaisuvaatimuksen tehnyt hakija vaati ensisijaisesti tonttienjaon uusimista yhden tontin osalta tai – mikäli tätä ei hyväksytä – kaikkien tonttien haun uusimista.

 

Ensisijaisesti hakija toivoi, että hänen haluamansa tontin osalta luovutuspäätös kumotaan ja ratkaistaan arvonnalla saako tontin sähköisellä vai paperisella hakemuksella haun tehnyt.

Elinvoimalautakunta päätti 8-2 äänestyksen jälkeen, että tätä vaatimusta ei hyväksytä. Hyväksymistä esitti Juhani Viljakainen (kesk.), jota kannatti Elina Viitala (ps), mutta muilta ei tullut kannatusta.

 

Toissijainen vaatimus oikaisuvaatimuksen tekijällä oli, että tonttihaku ja sen perusteella tehdyt tonttienluovutuspäätökset kumotaan ja tonttien haku uusitaan hallintolain vaatimukset täyttävin järjestelyin.

Tämän esityksen elinvoimalautakunta hylkäsi yksimielisesti.

Kauppakirjat ja vuokrasopimukset tonteista voidaan kuitenkin allekirjoittaa vasta sen jälkeen, kun päätös on lainvoimainen eli aikaisintaan kesäkuussa.

 

Tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo, että kun lautakunnan kokouksen pöytäkirja on tarkistettu, se tulee nähtäville ja lähetetään myös kaikille asianosaisille pian vapun jälkeen.

– Siitä lasketaan milloin päätös tulee lainvoimaiseksi, mikäli valitusta ei tehdä. Valitusaika päättyy 10. kesäkuuta alkavalla viikolla, kertoo Lehtonen.

 

Päätöksestä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen. Lehtosen mukaan käsittely siellä kestää arviolta vuoden.

– Sitä on vaikea sanoa meneekö 8, 10 vai 12 kuukautta, mutta tuskinpa menee puolessa vuodessa.

 

Oikaisuvaatimukseen oli pyydetty vastineet henkilöiltä, joille tonteista oli tehty luovutuspäätös tammikuisen haun jälkeen.

Tonttien saajista kahdeksan oli antanut oman vastineensa.

Vastineiden tekijät huomauttavat muun muassa siitä, että kun tonttien luovutus on jäädytetty, heille on syntynyt suuria rahallisia menetyksiä vuokramenojen muodossa sekä siitä, että he eivät ole voineet tehdä sopimuksia rakennusalan yrittäjien kanssa tai tilata talopaketteja tarjoushinnoilla.

Lisäksi valitusprosessi on hankaloittanut elämää lasten koulu- ja hoitopaikkojen osalta.

Oikaisuvaatimuksessa huomautettiin siitä, että osa hakijoista on Nurmijärven kunnan palveluksessa töissä ja epäiltiin heidän saaneen tästä etua haussa. Tämä kielletään vastineissa.

– Vaikka meistä toinen on kunnalla töissä, meillä ei ollut mitään lisätietoa hakuprosessista tai siitä, olisiko joku tapa hakea tonttia suositeltavampi tai erinomaisempi. Käytimme tässä asiassa omaa harkintaamme, todetaan yhdessä vastineessa.

Järvimaan alue

Alueen 15 tonttia tulivat hakuun 21. tammikuuta. Hakijoita oli yhteensä 44.

Tontit menivät kaupaksi vuorokaudessa.

Oikaisuvaatimuksen esittäjä vetoaa muun muassa siihen, että kunta ei ollut esittänyt mikä hakutapa oli ensisijainen. Vaihtoehtoina olivat sähköinen tai kirjallinen hakemus, jonka sai postittaa tai tuoda suoraan kunnanvirastolle. Sekä elinvoimalautakunta että vastineensa antaneet henkilöt ovat todenneet, että hakuilmoituksessa ei korostettu mitään hakutapaa ensisijaisena.

Tontteja oli mahdollista hakea useita siltä varalta, ettei saa haluamaansa tonttia, mutta oikaisuvaatimuksen tekijä haki vain yhtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Järvimaan tonttien luovutus jäihin – yksi hakijoista haluaa uuden jaon12.4.2019 09.34
Järvimaan alueen tonttien suosio yllätti kunnan – jakotavasta tehtiin hallintokantelu27.2.2019 06.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat