Paikalliset

Nurmijärveltä jätevesipäästöjä Vantaanjokeen – uusi puhdistamokaan ei poista niitä kokonaan

Kari Stenholm on seurannut Vantaanjoen kuntoa jo yli 20 vuoden ajan.

Riitta Ketola

Kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana on Nurmijärven kunnan alueelta tapahtunut vähintään yhdeksän erilaista jätevesipäästöä Vantaanjokeen. Tämän tietää Vantaajoki-vastaava Kari Stenholm, joka on jo 20 vuoden ajan kerännyt tietoja Vantaanjoen tilasta.

Nurmijärven päästöistä valtaosa on tapahtunut Kirkonkylän jätevedenpuhdistamolta, josta on Kissanojan kautta kulkeutunut Vantaanjoen pääuomaan osittain puhdistettuja jätevesiä. Määrä on yksittäisissä päästöissä vaihdellut 450-2 850 kuutiometrin välillä.

– Yhteensä Kirkonkylän puhdistamolta on tänä vuonna päässyt biologisen puhdistuksen ohi 8 327 kuutiota.

Lisäksi maaperään on valunut pitkän ajan kuluessa puhdistamattomia jätevesiä Klaukkalan viemäröintialueelta puutteellisesti rakennetun jätevesiliitoksen vuoksi.

– Puhdistamatonta jätevettä on päässyt myös Ilvesvuoren yritysalueen eteläosan viemäröintialueelta hulevesiviemärin kautta jokeen pitkällä aikavälillä.

Näissä jo viime vuonna alkaneissa kahdessa päästössä on päässyt puhdistamatonta jätevettä 1 860 kuutiota.

Kari Stenholm on mukana Virtavesien hoitoyhdistys Virhossa, jonka yhtenä tehtävänä on tiedottaa jätevesipäästöistä.

– Kun aloin vuonna 1999 valvovilta viranomaisilta ja kunnilta kysyä jätevesipäästöistä, niin kaikki sanoivat, että niitä ei ole. Aluksi Stenholm joutuikin itse kaivamaan tietoja salapoliisityönä, kunnes Uudenmaan ely-keskus ryhtyi niitä antamaan.

– Ongelmia Nurmijärvellä on ollut koko sen 20 vuoden ajan, jonka olen seurannut.

 

Vantaanjoen varren kunnista suurimpia jätevesipäästöjä aiheutti vielä muutama vuosi sitten Riihimäki. Kun se laajensi puhdistamoaan, Nurmijärvi nousi kakkossijalta ykköseksi.

– Vantaanjoen valuma-alueen kunnista pahin päästöjen aiheuttaja on HSY:n jätevesiverkko ja puhdistamo Helsingissä, mutta sen puhdistamattomista jätevesistä suurin osa menee mereen.

Nurmijärvellä tehdään lähiviikkoina päätös siitä, korvataanko Kirkonkylän jätevedenpuhdistamo uudella vai siirretäänkö jätevedet puhdistettavaksi joko Klaukkalaan tai HSY:n Blomminmäen jätevedenpuhdistamolle.

Kari Stenholm pelkää, että kalliiksi tulevaa toteutusta lykätään. Esimerkiksi Riihimäellä rakentaminen maksoi noin 20 miljoonaa euroa.

Stenholm muistuttaa, että puhdistamon uudistaminen ei myöskään poista jätevedenpumppaamoihin liittyviä ongelmia. Niistäkin on päästöjä Nurmijärvellä.

Jätevesipäästöt aiheuttavat pahimmillaan kalakuolemia.

– Tyypillisesti ne syntyvät silloin, kun vesi on lämmintä. Päästöt aiheuttavat vedessä happikatoa, jolloin kalat ja pieneliöt kuolevat.

Jätevesistä aiheutuu luonnollisesti myös hygieenisyyshaittaa.

– Jätevesissä on valtava määrä ihmisistä peräisin olevia taudinaiheuttajabakteereja ja -viruksia sekä lääkeainejäämiä, mutta kalastajat huuhtelevat ja ehkä jopa perkaavat kalat ulosteperäisissä vesissä.

Virtavesien hoitoyhdistys

Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n tavoitteena on elvyttää virtavesiä ja turvata koko vesiekosysteemin elinehdot niin laajasti kuin mahdollista.

Tavoitetta toteutetaan koski- ja purokunnostuksin, rakentamalla kalateitä ja lohikalojen kotiutusistutuksilla.

Virho antaa asiantuntija- ja neuvonta-apua mm. vesialueiden omistajille.

Virho vaikuttaa valistustyöllä ja asiantuntijalausunnoin mm. kalastrategioihin ja -hoitosuunnitelmiin sekä lakiesityksiin.

Lisätiedot: virho.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nurmijärveltä valuu jätevettä lähes päivittäin Vantaanjokeen – loppuvuodesta yli 13 000 kuutiota18.1.2018 06.30
Kirkonkylän jätevedenpuhdistamosta tehdään päätöksiä viimeistään alkukesästä24.3.2019 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat