Paikalliset

Klaukkala-Perttula kevytväylä viivästyy – kokonaishinta kipusi yli 8 miljoonaan

Klaukkalantien varressa on lyhyt pätkä kevytväylää. Jatkossa sen on tarkoitus ulottua Perttulaan saakka.

Arkisto

Valtion tienpidon tiukka talouslinja näkyy nyt myös Klaukkala-Perttula välisen kevytväylän suunnittelussa.

Uudenmaan ely-keskuksen projektipäällikkö Anna Elf kertoo, että ely on yleensä pystynyt toteuttamaan suunnilleen yhden kevyenliikenteen hankkeen vuodessa.

– Tänä vuonna on niin tiukkaa, niin emme saa yhtään omalla rahalla toteutettavaa väylää rakennettua, Elf kertoo.

Elfin mukaan rahoituksen puutteen vuoksi tällä hetkellä ei pystytä edistämään edes hankkeiden suunnitteluvalmiutta.

– Lopentien kevytväylän osalta se tarkoittaa, että rakentamissuunnitelmaa ei tehdä, vaikka meillä oli kovasti toiveissa, että se saadaan tänä vuonna tehtyä. Toiveena on, että ensi vuonna pääsisimme viemään rakennussuunnitelmaa eteenpäin, Elf sanoo.

 

Klaukkalan ja Perttulan välinen kevytväylä on ollut nurmijärveläisten toiveena jo pitkään, ja se nostettiin esiin ensimmäisen kerran kunnan vuoden 2010 liikenneturvallisuussuunnitelmassa. Kevytväylän tarpeellisuutta on perusteltu erityisesti koululaisten koulumatkojen turvallisuuden parantamisella.

Kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtosen mukaan on valitettavaa, että ely ei voi omalta osaltaan tänä vuonna edistää väylän suunnittelua.

– Nurmijärven kunta on kuitenkin näillä näkymin viemässä eteenpäin Klaukkalantien katuosuuden kevyenliikenteen väylän rakennussuunnitelman laatimista välille Kirkkotien kiertoliittymä – ohikulkutien risteys, Lehtonen kertoo.

 

Sekä Lehtonen että Elf tietävät, että kevyenliikenteenväylän kokonaiskustannusarvio on nyt tarkentunut ja se on huomattavasti suurempi kuin alunperin arvioitiin. Alkuperäinen arvio oli 5,4 miljoonaa, alkuvuodesta kustannusten arvioitiin olevan seitsemän miljoonan luokkaa, mutta nyt kokonaishinta on 8,5 miljoonaa euroa. Elfin mukaan summaan sisältyy 0,4 miljoonaa muille tulevia kustannuksia ja kunnan ja elyn yhteinen potti olisi 8,1 miljoonaa euroa.

– Kustannusten nousu suunnitelmien tarkentuessa on hyvin yleistä. Kustannuksia nostavat lisääntyneet liittymäjärjestelyt, sillä niitä ei ollut arvioitu aiemmin riittävällä laajuudella. Lisäksi valaistuksen laajuus on kasvanut esiselvitysvaiheessa.

– Nyt meillä on myös parempi tieto maaperästä, ja sen myötä on tullut lisäkustannuksia, kun olemme pystyneet tarkemmin arvioimaan massojen käyttöä, Elf kertoo.

– Meillä ei valitettavasti ole osoittaa paikkoja ylijäämämaiden sijoittamiselle, joten myös niiden kuljetuskustannukset nostavat kustannusarviota, Lehtonen sanoo.

Elfin mukaan kunta ja ely ovat myös yhdessä sopineet kustannusten jaosta. Koska hankkeen Kirkkotien ja Aittakalliontien välinen osuus kuuluu kunnalle ja Aittakalliontieltä Perttulan Keudalle ulottuva osuus on tarkoitus toteuttaa kunnan ja elyn yhteistyössä, niin myös kustannukset jaetaan samoin.

– Kunnalle tämä tarkoittaisi 4,8 miljoonan euron osuutta ja ely maksaisi pohjoisesta osuudesta 2,8 miljoonaa euroa.

– Summissa on huomioitu, että se että Aittakalliontien tuntumaan tuleva alikulkukäytävä ja siihen liittyvät kevyenliikenteen järjestelyt pyritään toteuttamaan jo ohikulkutien rakentamisen yhteydessä. Silloin niihin liittyvät kustannukset eivät rasittaisi enää tulevina vuosina. Ideana on myös, ettei samalla kohdalla tarvitsisi rakentaa moneen kertaan.

Pitäisikö Klaukkala-Perttula-kevytväylää kiirehtiä?

Kyllä
74% (39 ääntä)
Ei
26% (14 ääntä)
Ääniä yhteensä: 53

Tiesuunnitelma etenee

Tie- ja katusuunnitelma tulossa nähtäville

Vaikka Klaukkala-Perttula kevytväylän rakentamissuunnitelma on nyt laitettu ely-keskuksessa jäihin, niin rakentamissuunnitelmaa edeltävä vaihe, tiesuunnitelma, on pian valmistumassa ja tulossa nähtäville.

– Tiesuunnitelma on nyt käytännössä viimeisteltävänä. Tarkoitus olisi, että saisimme sen vielä keväällä nähtäville. Toki aikataulu rupeaa olemaan aika kiireellinen ja että saamme sovitettua yhteen kaikki tarvittavat lautakuntien päivämäärät ja muut. Jos emme saa tätä kasaan ennen lomakautta, niin viimeistään suunnitelma tulee nähtäville sitten lomakauden jälkeen, Anna Elf kertoo.

Nurmijärven kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemen mukaan tie- ja katusuunnitelma sekä Klaukkalantien asemakaava ja asemakaavan muutos ovat näillä näkymin tulossa nähtäville 20.5. alkaen 30 päivän ajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat