Puheenaihe

Näin Antti Rinne perustelee hallituspohjaa – ulos jääneen Orpon terveiset: "Pitäkää hyvää huolta"

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Päivi Tuovinen

Suomeen yritetään synnyttää selkeää enemmistöhallitusta. SDP:n lisäksi hallitusta lähtevät muodostamaan keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

– Jos tästä tulee hallituksen kokoonpano, sillä on takana 117 kansanedustajaa eduskunnassa, SDP:n hallitustunnustelija Antti Rinne sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa.

Rinteen mukaan hallitusneuvotteluihin kutsuttiin kokoonpano, jolla on parhaat edellytykset korjata yhteiskunnan eriarvoisuutta, vahvistaa tulevaisuuden investointeja niin koulutuksen kuin työelämän näkökulmasta. Tärkeä tavoite oli myös ilmastonmuutoksen ja lämpenemisen torjuminen.

– Vaalikauden merkittäviin tehtäviin kuuluu, miten väylät ja rautatieverkostot saadaan kuntoon. Niissä on nyt isoja kasvun esteitä, Rinne sanoi.

Rinne toivoo, että myös oppositio on mukana ratkaisemassa, miten sote-uudistus saadaan vietyä eteenpäin ja koko Suomi pidettyä elinvoimaisena.

Kokoomus jäi hallitusneuvottelujen ulkopuolelle muun muassa tiukan talouspolitiikkansa vuoksi. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, ettei hän antanut periksi myöskään työllisyys- tai veropoliittisissa tavoitteistaan.

Hän sanoi, että ilmastonmuutostyölle ja tulevaisuuden investoinneille, kuten ratojen rakentamiseen olisi löytynyt sijaa myös tiukan taloudenpidon keskellä.

– Valtiovarainministerinä tiedän jotain, miltä talouden tilanne näyttää. Kun katsoo talouden uutisia maailmalta, niin ei tämä ainakaan helpommaksi muutu. Pitäkää hyvää huolta, hän lähetti terveiset rakentuvalle hallitukselle.

Myös perussuomalaiset lupasivat haastaa hallitusta tosissaan. Hekin olivat halukkaita hallitukseen.

– Hallituspohja tarkoittaa avokätistä ja tuhoisaa maahanmuuttopolitiikkaa, velkaantumista ja lisää veroja, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi medialle.

–  En voi kuitenkaan haukkua hallitusta, jota ei ole saatu vielä kasaan, hän muistutti.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkoivat keskiviikkona asiantuntijoiden kuulemisella. Puolueet pääsevät kunnolla neuvottelemaan torstaina.

Vaikka aikataulu on hyvin tiukka, Rinteen tavoitteena on saada hallitusohjelma kasaan 24. toukokuuta mennessä.

– Tarkoitus on, että hallitus voitaisiin nimittää kesäkuun alussa.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näitä 10 seikkaa keskusta vaatii Antti Rinteeltä – joku joutuu tinkimään nyt paljon8.5.2019 11.52
Nyt Juha Sipilä sanoo kyllä Antti Rinteelle – myös vasemmistoliitto, vihreät ja RKP lähdössä hallitusneuvotteluihin8.5.2019 10.21
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ällistyi –  saako vaalihäviäjä keskusta sittenkin maakuntansa?8.5.2019 09.42

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat