Puheenaihe

Ruuhkavuodet voivat olla todellista superaikaa – mutta kaiken varalta on hyvä olla Fuck-off Fund

Heidi Strengell

Ruuhkavuosina voi kukoistaa, niiden ei tarvitse olla selviytymistaistelua.

Tämä on tuoreen Ruuhkavuosiopas-kirjan sanoma, kertoo Julia Isoniemi, yksi kirjan kirjoittajista.

Kirjoittajia on ihmetyttänyt aiheeseen liitetty "kaaosretoriikka".

– Ruuhkavuosissa rämmitään tai niistä selviydytään. Se on yleistä ja voimakasta kielenkäyttöä.

Kirjoittajien mukaan ruuhkavuodet voivat olla ihmiselle valtava voimavara ja niissä voi löytää itsestään energiaa ja voimaa, jota ei tiennyt olevan olemassakaan.

– Mielestämme elämä on juuri näinä vuosina erityisen rikasta ja täyttä. Haluaisimme, että ruuhkavuosia voitaisiin vielä joskus nimittää tehovuosiksi tai vaikka superajaksi, Isoniemi sanailee.

Kirjassaan Isoniemi, Laura Hannola, Johanna Kalliomäki, Linda Rautanen, Laura Rönnholm ja Riina Salmivalli haluavat tuoda tavalliselle työssäkäyvälle omaan tilanteeseen sovellettavia työkaluja ja näkökulmia. He ovat itsekin kiireisiä kasvuvuosia kokeneita äitejä ja eri taustoista tulevia työelämän asiantuntijoita.

– Kirjassa on valtava määrä ajatuksia etäpäiväseksistä Fuck-off Fundin kautta vanhempien latausvuoroon, Isoniemi kuvaa.

Kirjan oivalluksena on, etteivät läheskään kaikki muiden vinkit toimi omaan elämään päälle liimattuina. Ratkaisut on löydettävä omista lähtökohdista käsin.

Isoniemi painottaa, että ruuhkavuosia elävän kannattaa vaalia omannäköistä elämää, joka ei rakennu muiden asettamien odotusten pohjalta. Elämänsä ohjat voi ottaa omiin käsiin milloin tahansa.

– Kun tunnet itsesi, arvosi, motivaatiosi ja olet armollinen itsellesi, osaat keskittyä olennaiseen ja pystyt kukoistamaan myös töissä ruuhkavuosien aikana. Jos haluat, saat omannäköisesi ja riittävän hyvän vapaa-ajan, perhe-elämän ja työuran.

Ruuhkavuodet nähdään usein pienten lasten äitien yksinoikeutena, mutta Isoniemen mukaan niitä voi kokea monessa elämäntilanteessa, myös ilman pikkulapsia.

– Voi olla intensiivistä vapaaehtoistoimintaa tai hoivavastuu ikääntyvistä vanhemmista tai muusta läheisestä.

Perusta Fuck-off-Fund

  • 1. Tunnista muiden odotukset omistasi.
  • 2. Tunne arvosi, vie ne kalenteriisi.
  • 3. Järjestä kotona latausvuoroja eli ehdottomia lepohetkiä molemmille vanhemmille.
  • 4. Hallitse energiaasi, älä niinkään aikaasi.
  • 5. Perusta Fuck-off Fund. Tämä tarkoittaa säästöjä, jotka mahdollistavat unelmien seuraamisen tai ulospääsyn epätyydyttävästä elämäntilanteesta.
  • 6. Pidä rajoistasi kiinni. Tähän auttaa viiden sekunnin sääntö: Kun olet valintatilanteessa, kaiva esiin paperi, johon olet listannut viisi itsellesi läheistä asiaa. Lue listaa taaksepäin viidestä ykköseen. Kun olet kohdalla 1, tee päätös. Älä etsi perusteluja tai muuta mielipidettäsi. Tarkastele, mitä tapahtuu. Helpottuuko omien rajojen pitäminen?
  • 7. Opettele kasvun asenne.
  • 8. Kirkasta, priorisoi, karsi.
  • 9. Rakenna omannäköiset ratkaisut.
  • 10. Anna muidenkin tehdä niin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin Jasmin Hasan, 35, ja Liivo Pyvi, 41, selättivät ruuhkavuosien hurlumhein – "Kuuntele vaimoasi", sanoo aviomies3.6.2019 05.50

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat