Paikalliset

Eurovaaliuurnat avautuivat keskiviikkona – äänet perille vaikka taksilla

Vaalivirkailija Kirsi Flankkumäki valmisteli Tello-salia tiistaina ennakkoäänestysvalmiuteen.

Riikka Laine

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa koko maassa tänään keskiviikkona. Ennakkoäänestys jatkuu 21.5. saakka ja varsinainen vaalipäivä on toukokuun viimeisenä sunnuntaina 26.5.

Eurovaaleissa äänestysalue on koko Suomi, eli myös nurmijärveläiset voivat äänestää missä tahansa Suomessa asuvaa ehdokasta.

 

Nurmijärveläiset äänestivät viimeksi vuoden 2014 eurovaaleissa vähän keskivertoa vähemmän. Nurmijärven äänestysprosentti oli 40,5, kun se koko maassa oli 41.

Nurmijärven kunnan hallintopäällikkö ja vaalivastaava Marja-Liisa Back arvelee, että tälläkin kertaa vaaliuurnilla saattaa olla vähän vähemmän säpinää kuin eduskuntavaaleissa.
Nurmijärvellä vaalityötä on tekemässä kuitenkin ihan yhtä suuri porukka, kuin muutama viikko sitten kansanedustajia valitessa.

Vaalit työllistävät Nurmijärvellä noin 200 henkilöä. Osa on kunnan nykyisiä tai eläköityneitä työntekijöitä ja osa Postin entistä henkilökuntaa, jota on palkattu hoitamaan ennakkoäänestystä.

Ennakkoäänestyspisteitä on edustakuntavaalien tapaan Klaukkalan kirjaston alakerran Tello-salissa, Rajamäen kirjastossa ja Kirkonkylän pääkirjastossa.

– Yhteensä ennakkoäänestyspisteillä on 15 työntekijää. Lisäksi meillä käynnistyy samaan aikaan kotiäänestys- ja laitosäänestys. Nekin työllistävät jonkun verran, sillä kotiäänestyksessä on äänestäjiä yleensä noin 50–70 vähän vaaleista riippuen.

Back kertoo samalla, että mikäli kotiäänestykseen ei ole vielä muistanut ilmoittautua, niin kannattaa olla pikaisesti yhteydessä kuntaan, jos äänestys saataisiin vielä johonkin väliin mahtumaan. Samalla hän muistuttaa, että kotiäänestykseen ei kuitenkaan tarvitse ilmoittautua erikseen, jos tilasi kotiäänestyksen jo eduskuntavaaleihin.

Muutoinkin vaalit hoituvat äänestäjälle hyvin samalla kaavalla kuin eduskuntavaalit reilu kuukausi sitten.

– Esimerkiksi Urheilupuiston koulun ulkosisäänkäynnin esteellisyys puhutti ilmeisesti ainakin sosiaalisessa mediassa eduskuntavaalipäivänä, mutta siitä ei ole tullut meille yhdenkään asianosaisen osalta yhteydenottoa, vaan kaikki ovat päässeet äänestämään. Tilakeskus on kyllä asiasta tietoinen, mutta ainakaan tällä aikajänteellä asialle ei ole voitu tehdä mitään.

– Toisesta uudesta äänestyspaikasta, Tello-salista, saimme sen sijaan hyvää palautetta. Siellä oli äänestäjiä vielä viimeisenä ennakkoäänestyspäivän iltana pitkä jono, mutta kaikki pääsivät äänestämään – toisin kuin jossain muualla Suomessa, jossa ovet laitettiin kiinni heti kahdeksalta. Meillä viimeiset ennakkoäänet kirjattiin klo 20.20.

– Toiveena toki olisi, etteivät kaikki ennakkoäänestäjät jätä äänestystä nyt viimetippaan. Viikonloppu on yleensä hyvä aika hoitaa äänestys, eikä silloin ole niin paljon jonoja.

– Ja jos edellisissä vaaleissa oli äänestyspaikan osalta epäselvyyttä tai jos on muuttanut nyt keväällä niin kannattaa ehdottomasti käydä äänestämässä ennakkoon tai ainakin varmistaa ilmoituskortista mikä äänestysalue siihen on merkitty. Varsinaisena vaalipäivänä voi siis äänestää vain ilmoituskorttiin merkityssä äänestyspaikassa, Back muistuttaa.

 

Marja-Liisa Backin mukaan kunta pyrkii tekemään kaikkensa, jotta kaikki halukkaat saavat äänensä annettua.

Esimerkiksi eduskuntavaaleissa kuntaan toimitettiin yksi ulkomailta tullut kirjeääni taksilla Kuopiosta, kun se oli eksynyt jostain syystä Kuopion postikeskukseen. 

– Sain silloin vaalipäivää edeltävänä perjantaina Kuopiosta soiton, jossa kerrottiin sinne eksyneestä äänestä, ja koska ääni ei olisi ehtinyt enää postin mukana, niin sieltä lähti taksikuski vaalivirkailijan kanssa tuomaan ääntä Nurmijärvelle. Kysyin vielä heidän saapuessaan, että kai heillä oli muutakin asiaa tänne päin, mutta ei ollut. Tämä osoittaa, että kyllä Suomessa yleensä kaikki tehdään äänestyksen eteen, Back sanoo ja kertoo, ettei Nurmijärvi suinkaan maksanut taksilaskua.

– Sitä en tiedä kuka laskun maksoi, mutta ei ainakaan Nurmijärven kunta.

Aiotko äänestää eurovaaleissa?

Kyllä
73% (8 ääntä)
Ei
27% (3 ääntä)
Ääniä yhteensä: 11

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Antti Rinteen ja Juha Sipilän ratkaisu tuo demokratiakriisin – EU-vaalien äänestysaktiivisuus jää jopa 35 prosenttiin, uskoo asiantuntija8.5.2019 20.13
Eduskunta- ja EU-vaalien välissä vain pari kuukautta – yhdistämisaie jämähti31.5.2017 11.16
Orpo yhdistäisi kevään eduskuntavaalit ja eurovaalit – USU: "Vaalien siirto tammikuulle ei innosta"9.11.2017 09.17

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat