Puheenaihe

Alaston kakku ei ole enää täysin naku – näin tuunaat juhlapöydän trendikkään herkun, katso myös muhevan suklaakakun resepti

Tulevan kesän trendikakuissa näkyvät kukat.

Annukka Roth

Täytekakku on aina ollut tärkeä osa juhlapöytää, mutta nykyisin se on kattauksen kruunu ja keskipiste. Kakkutaiteilija Anna-Riikka Nuutinen Le Petit Kammarista on huomannut, että tärkeimmässä roolissa eivät enää olekaan kukat.

– Ihmiset haluavat panostaa siihen, millainen kakku juhliin tehdään tai hankitaan, hän sanoo.

Nuutisen mukaan kakun tuomisesta pöytään on tullut vähän kuin ohjelmanumero.

– Juhlien teema saattaa perustua kokonaan kakun ulkonäköön, tai kakun halutaan sopivan servietteihin tai juhlavaatteisiin. Näyttävyyteen halutaan satsata ihan tosissaan, hän täsmentää.

Kakkujen ulkoasu ja sisältö ovat kokeneet ison muutoksen viime vuosikymmenen aikana. Perinteinen kermatäyte on saanut väistyä kreemien sekä juusto- ja rahkapitoisten täytteiden tieltä.

Kakun ulkomuotokin vaihtelee trendien mukaan. Maailmalla muodikkaita ovat nyt geometriset muodot ja kakut, joiden sokeriseen pintaan on maalattu kuvioita.

– Nakukakku eli täytekakku ilman kuorrutusta on ehdottomasti yksi tulevan kesän suosikkeja, Nuutinen kertoo.

Tänä vuonna kakut koristellaan aidoilla kukilla. Niiden rinnalla koristelussa käytetään marenkeja, macaron-leivoksia ja esimerkiksi helmiä. Suosittuja ovat myös kirjain- ja numerokakut, samoin kuin dripcaket eli valumakakut sekä liukuvärjätyt kakut.

Nuutisen mukaan kakkuihin halutaan raikkautta ja selkeyttä. Suosikkimakuja ovat suklaa, mansikka ja sitruuna.

– Mansikan ja sitruunan liitto on ihan ykkönen. Sitten tulevat valkosuklaa ja vadelma tai suklaa ja vadelma. Ne ovat selkeitä ja varmoja makupareja, jotka pysyvät suosittuina, vaikka kakun ulkomuoto muuttuisi, Nuutinen kertoo.

Hän suosittelee asiakkailleen usein myös raparperia.

Nuutinen neuvoo jakamaan kakun valmistusvaiheet eri päiville. Pohja on helppo tehdä etukäteen pakastimeen. Kun kakku on täytetty, se olisi hyvä pitää yön yli jääkaapissa ennen koristelua, jolloin maut imeytyvät ja kakku pääsee tekeytymään.

Koristeina toimivat kukat eivät ole tarkoitettu syötäviksi. Täysin syötäviäkin lajikkeita on, mutta valintojen kanssa tulee olla tarkkana.

– On olemassa safetysheeliä, jolla pystyy suojaamaan kakun sisälle tulevan kukkavarren. Itse ajattelen, ettei se kukka terälehtineen koko kakkua myrkytä. Se on kuitenkin siinä vain hetken, Nuutinen sanoo.

Nuutisella on elintarvikealan koulutus, ja hän on ollut pitopalvelu- ja lounasravintolayrityksessä töissä. Hänen kakkuinnostuksensa on peräisin lapsuudesta.

– Äidin ja mummon kanssa olemme käyneet läpi reseptikirjat.

Kuorrutus ja koristeluvaiheet ovat esteetikoksi tunnustautuvan Nuutisen lempipuuhaa. Hän luottaa simppeliin kokonaisuuteen ja hallittuun väriskaalaan.

–  Siinä on yksinkertaisuudessaan oikotie onnistuneeseen kakkuun, hän sanoo.

 

Alaston kakku 10 hengelle

Sokerikakkupohja
2 halkaisijaltaan 15 cm:n kakkuvuokaa
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
0,75 dl perunajauhoja
1 dl erikoisvehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

1. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Jos käytät irtopohjavuokia, peitä pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoat korppujauhoilla.
2. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa.
3. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon ja sekoita ne keskenään.
4. Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon siivilän avulla tai ripottele ne hellästi kämmenelläsi ja sekoita kevyesti.
5. Jaa taikina kahteen halkaisijaltaan 15 senttimetrin vuokaan. Kypsennä noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla kakun keskeltä. Jos tikkuun ei tartu mitään, kakku on kypsä.
6. Anna kakkujen jäähtyä vuoissa. Valmista sillä välin täytteet.

 

Täyte 1: Lemoncurd-rahkakerma
2,5 dl vispikermaa
200 g sitruunarahkaa
0,5 prk (170 g) lemoncurdia eli sitruunatahnaa

1. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Sekoita joukkoon sitruunarahka ja lemoncurd.

Täyte 2: Sitruuna-mansikka-voikreemi
100 g suolatonta voita
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria 100 g sitruunatuorejuustoa
100 g tuoreita mansikoita

1. Vatkaa huoneenlämpöistä voita, tomusokeria ja vaniljasokeria noin viiden minuutin ajan, kunnes saat kuohkeaa vaahtoa.
2. Vatkaa joukkoon sitruunatuorejuusto.
3. Pilko ja muussaa tuoreet mansikat ja sekoita ne joukkoon.

Kostutukseen maitoa
Koristeluun aitoja kukkia ja sitruunamelissan lehtiä

1. Irrota jäähtyneet kakut vuoistaan. Voit käyttää apuna veistä. Leikkaa kakut keskeltä kahtia niin, että sinulla on neljä kerrosta. Palojen siirtämisessä voit käyttää apuna lastaa. 
2. Laita pohja haluamallesi kakkuvadille ja kostuta se kahdella ruokalusikallisella maitoa.
3. Jaa voikreemi kolmeen osaan ja laita sitä aina kostutuksen jälkeen ensimmäiseksi kunkin kerroksen päälle. Jaa lemoncurd-täyte kolmeen osaan ja jätä pieni määrä täytettä kakun kannen päälle laitettavaksi. Levitä lemoncurd-täytettä aina kreemin päälle.
4. Laita kelmu kakun päälle ja anna sen tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 
5. Levitä kannen päälle loput lemoncurd-täytteestä ja koristele kukilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Suklaakakku
10–15 hengelle

Kakkupohja
2 halkaisijaltaan 15 cm:n kakkuvuokaa
200 g voita
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
1 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Lämmitä uuni 175-asteiseksi. Jos käytät irtopohjavuokia, peitä pohja leivinpaperilla. Voitele ja jauhota vuoat korppujauhoilla.
2. Sulata voi. Sulata joukkoon paloiteltu suklaa, sekoita ja anna jäähtyä.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi kulhossa.
4. Mittaa jauhot ja leivijauhe toiseen kulhoon ja sekoita ne keskenään.
5. Sekoita munavaahdon joukkoon vuorotellen jauho-leivinjauheseosta ja sulatetun voin ja suklaan seosta.
6. Jaa taikina kahteen halkaisijaltaan 15 senttimetrin vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa hieman alatasoa ylempänä noin 40 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Jos taikinaa tai nestettä jää tikkuun, kakku on vielä raaka. Peitä vuoat loppuajasta foliolla, jos kakut kohoavat liikaa.
7. Annan kakun jäähtyä vuoassa. Valmista sillä välin täyte.

Täyte ja kuorrute
400 g tummaa suklaata
350 g voita
2 dl tomusokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
6 rkl appelsiinimarmeladia
Kostutukseen maitoa
Koristeluun strösseliä, tuoreita vadelmia, mandariininkuoria

1. Sulata suklaa ja anna sen jäähtyä.
2. Vaahdota huoneenlämpöistä voita ja tomusokeria noin viiden minuutin ajan, kunnes saat kuohkeaa vaahtoa.
3. Sekoita sula, jäähtynyt suklaa, kaakao ja huoneenlämpöinen tuorejuusto kulhoon.
4. Vatkaa muutaman minuutin ajan, kunnes seos on pehmeää ja kuohkeaa.
5. Irrota jäähtyneet kakut vuoistaan. Voit käyttää apuna veistä. Leikkaa kakut keskeltä kahtia niin, että sinulla on neljä kerrosta. Palojen siirtämisessä voit käyttää apuna lastaa.
6. Laita pohja haluamallesi kakkuvadille ja kostuta se kahdella ruokalusikallisella maitoa.
7. Käytä täytteestä kolme viidesosaa kerroksiin ja kaksi viidesosaa kuorruttamiseen. Levitä kerroksiin ensin kaksi ruokalusikallista appelsiinimarmeladia ja sen päälle täytettä. Muista kostuttaa kaikki kerrokset. Kuorruta kakku lopulla täytteellä ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
8. Koristele strösseleillä, tuoreilla vadelmilla ja mandariinikuorilla.

Teksti ja kuvat: Annukka Roth

 

Vinkit

Näin onnistut kakun teossa

Suosi hyviä, laadukkaita raaka-aineita, luomua ja kotimaista, niin pitkälle kuin se on mahdollista.

Käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja rasvoja.

Varaa työvälineitä riittävästi, niitä tarvitaan!

Tunne uunisi.

Älä ota liian isoa haastetta, aloita simppelistä ja etene taitojesi mukaan.

Jos arvot koristelun määrän kanssa, vähemmän on aina enemmän.

Pidä väriskaala harmonisena.

Varaa aikaa jokaiseen työvaiheeseen – hosumalla ei tule kuin sanomista.

Ole rohkea ja heittäydy.

Jos et luota taitoihisi, anna ammattilaisen toteuttaa toiveesi.

Lähde: Anna-Riikka Nuutinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat