Puheenaihe

21 vuotta kestänyt suomalaistutkimus ampuu alas korkean kolesterolin yhteyden aivoinfarktiin

Kananmunat ovat merkittävä kolestrolin lähde.

ilpo kekki

Ruokavalion kolesteroli tai kananmunien syönti ei lisää aivoinfarktin riskiä, toteaa Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus.

21 vuotta kestäneen tutkimuksen mukaan kohtuullisen runsas kolesterolin saanti ruokavaliosta tai kananmuna päivässä ei ollut yhteydessä suurentuneeseen aivoinfarktin riskiin.

Yhteyttä ei havaittu myöskään niillä tutkittavilla, joilla oli perimässään Suomessa yleisesti esiintyvä, elimistön kolesteroliaineenvaihduntaan vaikuttava APOE4-tyyppi.

Aiemmat tutkimukset ruokavalion kolesterolin tai sen merkittävän lähteen, kananmunan, yhteydestä aivoinfarktiriskiin ovat tuottaneet vaihtelevia tuloksia.

Joissain tutkimuksissa ruokavalion runsaalla kolesterolin määrällä on havaittu yhteys suurempaan riskiin, kun taas kananmunan syönti on joissain tutkimuksissa yhdistynyt jopa pienempään aivoinfarktin riskiin.

Suomalaistutkijat selvittivät aluksi vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset 1 950 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta ja joilla ei ollut sydän- ja verisuonitautia tutkimuksen alussa.

Tutkimuksen 21 vuoden seurannan aikana 217 miestä sai aivoinfarktin ruokavaliostaan riippumatta.

Suomalaistutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat