Paikalliset

Pelaillen tärkeän asian puolesta ­– Urheilupuiston koulun pihalle istutettiin puu symboloimaan kestävää kehitystä

Päivän lopuksi istutettiin pilvikirsikkapuu. Sen ympärillä Emmi Mikkonen, Elsa Weckström ja Saara Beran.

Mia Lagström

Klaukkalan Tornimäen juurella lajiteltiin tiistaina jätteitä. Ihan läpihuutojuttu tehtävä ei ollut, mahtaako tyhjä hammastahnatuubi kuulua poltettaviin jätteisiin vai muovijätteisiin?

Tehtävä oli osa Urheilupuiston koulun yhdeksäsluokkalaisten pelaamaan Pelastetaan edes Klaukkala -paikkatietopeliä, jonka aikana nuoret suunnistivat kännyköiden avulla tehtäväpisteeltä toiselle ratkoen erilaisia ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyviä tehtäviä ja kysymyksiä.

Pelin kehittäneen Urheilupuiston koulun uskonnon, historian ja yhteiskuntaopin opettajan Anita Virkkulan mukaan ajatus pelistä syntyi viime aikojen uutisoinnista sekä nuorten kasvavasta huolesta.

– Nuoret ovat aidosti huolissaan ja pohtivat paljon maailman tilannetta. Kestävä kehitys on myös osa opetussuunnitelmaa.

Pelissä kestävää kehitystä pohdittiin sosiaalisesta, kulttuurisesta, taloudellisesta ja ekologisesta näkökulmasta tavoitteena ekososiaalisesti sivistynyt nuori.

– Me emme voi ottaa kannettavaksemme koko maailman hätää, mutta toisaalta emme voi elää omassa kuplassamme ja sulkea silmiämme. Meillä on velvollisuuksia muita ihmisiä, tulevia sukupolvia ja kaikkea elävää kohtaan. On tärkeää, että opimme olemaan ihmisiksi, kunnioittamaan toisiamme ja kantamaan vastuumme.

Virkkulan mukaan on tärkeää, että asioita lähestytään positiiviseen sävyyn. Syyllistämisestä ja ilmastopaniikista ei ole mitään hyötyä.

– Tärkeämpää on saada ihmiset ajattelemaan, mitä he voisivat itse asioille tehdä. Nuorten pelin seuraaminen toi todella hyvän mielen. Nykyajan nuoret ovat viisaita.

Yhdeksäsluokkalaisten Emmi Mikkosen, Saara Beran ja Elsa Weckströmin mukaan pelin kautta sai paljon hyvää tietoa tärkeästä asiasta. Heidän mukaansa asioista luopuminen voi olla vaikeaa ja vaatia pientä patistamista.

– Jos koulussa olisi useammin kasvisruokapäiviä, tulisi kasvisruoasta tuttua ja sen syömisestä tapa. Pienillä teoilla on merkitystä.

Mikkosen mukaan on surullista, että nuorilla on niin vähän vaikutusvaltaa tulevaisuuden suhteen.

– Se on turhauttavaa. Olisi tärkeää, että päättäjät ryhtyisivät oikeasti toimeen. Erityisen paljon vaikutusvaltaa on suurilla yrityksillä. Niillä on kaikki mahdollisuus käyttää vaikka kierrätettäviä materiaaleja. Nuoret on iso asiakasryhmä ja taatusti kiinnostunut luontoystävällisistä tuotteista, Mikkonen, Beran ja Weckström sanoivat.

Pelistä parhaiten suoriutunut oppilasryhmä palkittiin elokuvalipuin. Päivän lopuksi koulun pihamaalle istutettiin pilvikirsikkapuu symboloimaan kestävää kehitystä.

Tieto

Tavoitteena ekososiaalisesti sivistynyt ihminen

Satakunta Urheilupuiston koulun yhdeksäsluokkalaista pelasi tiistaina Pelastetaan edes Klaukkala -peliä, joka on Seppo-alustalla toimiva paikkatietopeli.

Pelin on käsikirjoittanut opettaja Anita Virkkula ja se totutettiin koulun Kestävän kehityksen tiimin yhteistyönä.

Pelin aikana nuoret suunnistivat kännyköiden avulla Klaukkalassa ratkoen samalla kestävään kehitykseen liittyviä tehtäviä.

Vastauksensa nuoret toimittivat valokuvina, videoina, äänitiedostoina.

Kestävä kehitys kuuluu peruskoulujen opetussuunnitelmaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat