Puheenaihe

Oletko nähnyt tämän voimakkaasti allergisoivan kasvin? – Siitepölytutkijat pyytävät kertomaan havainnoista

Marunatuoksukki on vahvasti allergisoiva kasvi. Se on pujon sukulainen ja muistuttaakin sitä paljon ulkonäöltään.

Juho Jantunen

Siitepölytutkijat pyytävät eteläsuomalaisilta havaintoja voimakkaasti allergisoivasta marunatuoksukista Turun yliopiston käyttöön. Marunatuoksukki on vieraslaji, joka viihtyy erityisesti lintujen ruokintapaikoilla, puutarhoissa ja joutomailla.

Kasvia ei pidä hävittää, koska tutkijat haluavat nyt selvittää, ehtiikö laji tuottaa Suomessa kypsiä siemeniä.

Marunatuoksukki (Ambrosia artemisiifolia) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva vahvasti allergisoiva kasvi. Se on pujon sukulainen ja muistuttaakin sitä paljon ulkonäöltään. Helpoiten marunatuoksukki on tunnistettavissa heinä–lokakuussa.

Nykytiedon mukaan yksivuotinen marunatuoksukki ei nykytiedon mukaan ehdi lisääntyä Suomen kesän aikana. – Ilmastonmuutoksen myötä tilanne voi kuitenkin olla muuttumassa. Marunatuoksukin esiintymistä Suomessa tuleekin tarkkailla. Jos kasvi alkaa meillä lisääntyä, torjuntatoimet on aloitettava, projektitutkija Maria Louna-Korteniemi Turun yliopistosta sanoo.

Viime syksynä marunatuoksukin siitepölyä kantautui Suomeen runsaasti Euroopasta, ja useat pujoallergikot saivat siitä allergiaoireita.

Suomen lähialueista kasvi on jo vakiintunut muun muassa Etelä-Ruotsiin.

– Suomessa marunatuoksukin siemeniä joutuu luontoon erityisesti linnuille tarkoitettujen siemenseosten joukossa, mutta myös esimerkiksi puutarhakasvien siementen mukana, Louna-Korteniemi kertoo.

– Kasvin löytääkin useimmiten lintujen ruokintapaikan läheisyydestä tai puutarhasta rikkaruohona. Muita tyypillisiä kasvupaikkoja ovat joutomaat ja kaatopaikat, erityisesti puutarhajätteen kaatopaikat,

Havainnot marunatuoksukista voi ilmoittaa Turun yliopiston siitepölytiedotukseen, joka seuraa esiintymien kehitystä. Ilmoituksessa tulee kertoa löytöpaikka, kasvien lukumäärä ja löytäjän yhteystiedot lisätietojen kysymiseksi. Lajinmäärityksen varmistamiseksi ilmoitukseen on hyvä liittää mukaan kuva, mikäli se vain on mahdollista.

 

Havainnot voi ilmoittaa sähköpostitse osoitteeseen [email protected] ja puhelimitse numeroon 050 345 2398.

 

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kuvat: Ilma on nyt täynnä outoa puuroa – tunnettu puutarhuri ratkaisi valkoisen höytyvän arvoituksen21.5.2019 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat