Paikalliset

Lähiluonnostakin voi nauttia – ei tarvitse lähteä Lappiin asti

Erä- ja luonto-opaskoulun opettaja Jouni Hämäläinen (vas.) sekä kouluttajat Mari Kajasvirta ja Tero Pullinen kehottavat astumaan rohkeasti luontoon.

Riitta Ketola

Sinne vaan! Ovesta ulos luontoon! Näin rohkaisee Kiljavan erä- ja luonto-opaskoulun opettaja ja kaksi kouluttajaa.

– Jos vähänkään epäilyttää, ota kaveri mukaan.

He tietävät, että osalle ihmisistä metsä ja luonto ovat jopa hieman pelottava asia. Toisaalta luontoon myös halutaan.

– Lähiluonto kiinnostaa. Ei tarvitse lähteä Lappiin asti, sanoo Jouni Hämäläinen.

Hän muistuttaa, että turvallisen retkeilyn kannalta puhelimeen on hyvä ladata 112-sovellus. Siitä on hyötyä myös kaupunkioloissa.

Kiljavalla on Jouni Hämäläisen lisäksi myös toinen vakituinen opettaja Pasi Juutilainen, mutta nyt Hämäläinen on suunnittelemassa ensi syksynä alkavan, vuoden kestävän kurssin ohjelmaa yhdessä kouluttajien Mari Kajasvirran ja Tero Pullisen kanssa.

He kumpikin valmistuivat koulusta vuosi sitten keväällä. Koulun jälkeen molemmat ovat työllistäneet itseään koko- tai osa-aikaisesti alan töillä.

Espoolainen Mari Kajasvirta on erikoistunut villiyrtteihin ja rohkaiseekin kokeilemaan omalta kotipihalta löytyviä vaihtoehtoja.

– Vuohenputkea voi sekoittaa vaikkapa ruukkusalaattiin. Nokkonen on monikäyttöinen ja voikukasta voi tehdä esimerkiksi pestoa.

Kajasvirta korostaa sitä, että on syytä aina käyttää vain sellaisia kasveja, jotka tuntee varmasti. Vähitellen voi opetella uusia kasveja kirjallisuuden avulla tai villiyrttikursseilla.

Kajasvirta toteaa, että hän löytää luonnosta niin ”Alepan kuin apteekinkin” eli salaattiainekset ja lääkkeitä pieniin vaivoihin.

– Niitä saa ilmaiseksi ja ne antavat terveyttä. Ravinteiden määrä on huikea.

Vihtijärvellä asuva Tero Pullinen toimii kevytyrittäjänä ja järjestää erilaisia retkiä ja tapahtumia luonnossa. Asiakkaina on sekä yksityisiä että yrityksiä. Hän on todennut, että yritykset ovat entistä valmiimpia maksamaan työntekijöille sopivasta luonto-ohjelmasta.

– Ammattilaisilta halutaan ostaa palveluja, koska se koetaan turvalliseksi. Meillähän on muun muassa riskienhallinta- ja turvallisuussuunnitelmat tehtynä.

Jouni Hämäläinen toteaa, että oppaat osaavat myös viedä hienoihin paikkoihin, joita monikaan ei tunne.

– Luontoon meneminen on myös aivojumppaa, kun yrittää tunnistaa lintujen laulua tai joutuu käyttämään aivojaan, ettei eksyisi.

Hämäläisen mukaan on osoittautunut, että erä- ja luonto-oppaiden kokemuksella ja käytännön taidoilla on kysyntää. Hän sanoo, että Kiljavan opiston erä- ja luonto-opaskoulutus on monipuolinen ja intensiivinen vuoden kestävä paketti, jossa on runsaasti lähiopetuspäiviä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat