Puheenaihe

Hallitusohjelman yllätys: ei suoraa lukua kiintiöpakolaisista – maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista selvitetään faktat

Uuden hallitusohjelman mukaan kiintiöpakolaisten määrä pidetään ainakin viime vuosien tasolla eli 750 henkilössä.

Johanna Erjonsalo

Tuleva hallitus kannustaa suomalaisia avoimeen keskusteluun maahanmuuttopolitiikasta.

Ylilyöntien välttämiseksi hallitus lupaa teettää riippumattoman selvityksen maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista yhteiskuntaan.

Tavoite on mahdollistaa suomalaisille tosiasioihin pohjautuva keskustelu.

Antti Rinteen (sd.) johdolla työstetyssä hallitusohjelmassa maahanmuuttajat nähdään voimavarana, mutta kiristyksiäkin on tulossa.

Maahanmuuttajien osallistuminen YK:n tai EU:n mukaan terroristijärjestöksi luokitellun organisaation toimintaan kriminalisoidaan.

Törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan.

Maahanmuuton hallitsemiseksi viranomaisprosesseja turvapaikkahakemusten käsittelyssä nopeutetaan, päätökset palauttamisineen tehdään viipymättä ja väärinkäytöksiä torjutaan.

Kiintiöpakolaisten määrä pidetään hallitusohjelmassa vähintään viime vuosien tasolla, joka oli 750 henkilöä.

Maahanmuuttajien sosiaaliturvaan ja ihmiskauppaan liittyvissä asioissa hallitus tulee katsomaan entistä enemmän EU:n suuntaan, samoin pakolaisten perheenyhdistämisten kriteereissä .

Kotouttamista aiotaan tehostaa lisäämällä kielen opetusta, parantamalla tukihenkilötoimintaa ja lasten osallistumista varhaiskasvatukseen.

Kouluttamattomiin, nuoriin ja kotiäiteihin kiinnitetään erityistä huomiota.

Opiskelijoille, jotka tulevat Suomeen EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta, tulee maksettavaksi lukukausimaksut. Valmistumisen jälkeen heitä halutaan kannustaa jäämään Suomeen töihin esimerkiksi verovähennysoikeudella.

Suomessa opiskelleiden kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä Suomeen edistetään ja suomen kielen osaamiseen panostetaan.

Työperäinen maahanmuuton katsotaan vahvistavan Suomen innovaatiokykyä ja osaamista.

Työvoiman tarveharkinnassa hallitus aikoo jatkaa nykyisiä käytäntöjä. EU-alueen ulkopuolisen työvoiman tarveharkintaa kuitenkin lievennetään, kun se on perusteltua erityisosaajien työllistämisen nopeuttamiseksi sekä tarvittavan työvoiman turvaamiseksi.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat