Paikalliset

Kirkkohäät kuuluvat kesään – elokuu alkaa olla jopa suositumpi kuin heinäkuu

Kirkon ja juhlapaikan valinnan lisäksi sormusten valinta vaatii huolellista suunnittelua. Vihkisormus on merkki päättymättömästä rakkaudesta.

Marika Hiltunen

Häät sormuksineen on perinteinen perhejuhla. Nykyisin hääjuhla suunnitellaan varta vasten hääparin näköiseksi.

Nurmijärven seurakunnan kirkoista ristinmuotoinen 550 paikan Nurmijärven kirkko on kaikkein suosituin. Kesähäitä haluavien kannattaa varata vihkipaikka ajoissa, mikäli mielessä on jokin tietty ajankohta. Kirkollisen vihkimisen voi Nurmijärvellä varata yhtä kalenterivuotta ennen häitä, mutta pappi ja kanttori selviävät vasta keväällä eli heitä ei voi erikseen varata.

– Kesäkuu on käytännössä jo täynnä työntekijöiden kalenterien osalta ja elokuun ensimmäinen lauantai on jo täyteen buukattu. Elokuu alkaa olla jopa suositumpi kuin heinäkuu, kertoo Nurmijärven seurakunnan tiedottaja Piia Ahtee.

Heinäkuu on suomalaisten perinteinen lomakuukausi. Säät jatkuvat useimmiten kesäisen lämpöisinä vielä elokuussa, joten sen suosio ei yllätä.

– Joitakin lauantaiaikoja voi vielä kesälle saada. Lauantaina 27.7. ei Nurmijärven kirkossa ole vielä yhtään vihkivarausta, joten siihen päivään häät vielä saa, jos toimii suht ripeästi – heinäkuussa väkeä toimitusten järjestämiseen on rajallisesti. On kastetilaisuuksia ja hautaan siunaamisia, mitkä tulevat yleensä lyhyemmällä varoitusajalla, Ahtee muistuttaa.

Nurmijärven kirkon ensimmäinen vihkimisaika on lauantaisin klo 15.00. Siitä eteenpäin aikoja on varattavissa tasatunnein. Rajamäen kirkosta ja Klaukkalan kirkosta on myös aiempia aikoja varattavissa.

Rajamäen kirkko tunnetaan korkeasta tornistaan, jonka huipulla on risti. Näiden yhteyskorkeus on jopa 55 m. Rajamäen kirkon ja kuparipäällysteisen Klaukkalan kirkon kalenterissa on vielä tilaa tällekin kesälle.

– Rajamäkeen ja Klaukkalaan voi vielä saada heinä-elokuussa melko hyvin aikoja, mutta varaustilanne katsotaan seurakuntatoimistossa sitten kokonaisuus huomioon ottaen, jotta henkilöstöä varmasti saadaan kaikkiin tilaisuuksiin järjestettyä, Ahtee kertoo.

Kirkkohäät ovat säilyttäneet suosionsa Nurmijärvellä.

– Kirkkohäiden määrä on valtakunnallisesti vähentynyt, mutta Nurmijärvellä kirkollisten vihkimisten määrä on pysynyt käytännössä samana, samoin seurakunnan jäsenmäärä. Nurmijärven seurakunnassa vihitään joka kesä kolmisenkymmentä paria, Ahtee laskeskelee.

– Viime vuonna Nurmijärven kirkoissa vihittiin yhteensä 57 paria, mutta kaikki heistä eivät välttämättä ole juuri Nurmijärven seurakunnan jäseniä ja toisaalta nurmijärveläisiä on voitu vihkiä muissakin kuin oman seurakunnan kirkoissa, Ahtee toteaa.

Nurmijärvellä kirkollisia vihkimisiä on laidasta laitaan – pieniä häitä, joissa on paikalla vain hääpari ja kaksi todistajaa sekä yli sadan hengen häitä.

– Kirkkohäiden ei tarvitse olla suuret ja hienot. Kirkkovihkiminen ei maksa mitään. Pappi ja kanttori tulevat ilmaiseksi sekä suntion että seurakuntatoimiston palvelut. Myös seurakunnan tilat ovat käytettävissä hääjuhlan järjestämiseen varsin kohtuulliseen hintaan. Ei ole mikään oletusarvo, että on isot häät, jos ne ovat kirkossa, painottaa Ahtee.

Samaa sukupuolta olevia pareja ei kirkon avioliittokäsityksen vuoksi vihitä kirkossa, mutta tilat ovat käytössä rukoukseen parisuhteen puolesta.

– Meillä on muutamalle parille järjestetty tällainen tilaisuus. Nekin ovat olleet kotona. Kerran, vuonna 2018, Rajamäen kirkossa on ollut tällainen rukoushetki, Ahtee muistelee.

 

 

 

Onko kesä se oikea aika mennä naimisiin?

Kyllä
50% (4 ääntä)
Ei
50% (4 ääntä)
Ääniä yhteensä: 8

Tieto

Vihkiminen kirkossa

Kirkollinen vihkiminen edellyttää, että puolisot kuuluvat kirkkoon ja ovat käyneet rippikoulun.

Jos toinen puolisoista ei kuulu kirkkoon tai hän kuuluu johonkin toiseen uskontokuntaan, kirkollista vihkimistä ei voida suorittaa.

Avioliiton siunaaminen on kuitenkin mahdollista, vaikkei kumpikaan aviopuolisoista kuulu kristilliseen kirkkoon.

Seurakunta huolehtii normaalista alttarin kukituksesta sekä vihkiryijystä.

Musiikkivalinnoista sovitaan kanttorin kanssa.

Seurakuntatoimistosta saa tietoa tarvittavista asiakirjoista kuten avioliiton esteiden tutkimisesta eli kuulutuksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat