Puheenaihe

Rinteen hallitukselle 15 kovapalkkaista valtiosihteeriä – Sipilän hallituksessa tienestit jopa yli 12 000 e/kk

Pääministeri Antti Rinteen hallitus palkkaa avukseen 15 määräaikaista poliittista valtiosihteeriä. Rinteen valtiosihteeriksi nimitettiin perjantaina Raimo Luoma.

Johanna Erjonsalo

Pääministeri Antti Rinne (sd.) moninkertaistaa kovaa kuukausipalkkaa nauttivien määräaikaisten valtiosihteereiden määrän. Hallitus aikoo nimittää tehtävään 15 henkilöä, kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen apuna oli neljä poliittista valtiosihteeriä.

Sipilän hallitus nimitti yhden valtiosihteerin pääministerin avuksi ja yhden jokaiselle hallituspuolueelle.

Valtiosihteereiden palkat saattavat mennä jopa ohi jopa ministerien palkoista.

Valtioneuvosto kertoi huhtikuussa, että Sipilän hallituksessa ministerin palkkiot olivat 10 147 euroa kuukaudessa ja pääministerin palkkio 12 173 euroa kuukaudessa (1.4.2019).

Lännen Media selvitti aiemmin talvella, että Sipilän hallituksen valtiosihteereistä suurin osa sai 11 717 euron kuukausipalkkaa.

Sipilän apuna olleen valtiosihteerin, ex-ministeri Paula Lehtomäen (kesk.) kuukausipalkka oli kovempi kuin Sipilän oma palkka. Lehtomäelle maksettiin kuukaudessa 12 548 euroa eli lähes 400 euroa enemmän kuin pääministerille itselleen.

Poliittisen historian professori, Eduskuntatutkimuskeskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi poikkeuksellisen runsaan määrän poliittisella ohjauksella toimivia valtiosihteerejä olevan perusteltavissa. Jokisipilän mukaan määrä johtuu nyt todennäköisesti sekä hallituspuolueiden määrän kasvusta että Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta

– En muista, onko näin monta ollut koskaan. Vielä on liian aikaista sanoa, onko heitä liikaa vai juuri sopivasti, Jokisipilä sanoo.

– He keventävät ministerien työtaakkaa ja sijaistavat tarvittaessa. Ministerit tulevat nyt matkustamaan selvästi enemmän.

Kovapalkkaisten poliittisten valtiosihteereiden lukumäärä saa myös kritiikkiä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava asiantuntija Jukka Manninen kirjoitti Twitterissä, että rahalle olisi parempaakin käyttöä.

Mannisen mukaan hallituspuolueiden työn tueksi palkattavien valtiosihteereiden lisäämisen sijaan tulisi tukea kaikkia puolueita.

– Raha olisi pitänyt käyttää puoluetuen korottamiseen, jonka reaalinen taso on laskenut kymmenessä vuodessa noin 25 prosenttia (40 miljoonasta 30 miljoonaan), Manninen twiittasi.

– Valtiosihteerien määrän kasvua selittänee ennen kaikkea se, että on paljon vaaleissa pudonneita kansanedustajia, joille ei kelpaa erityisavustajan tehtävä ja palkka.

Valtiosihteeri on Suomessa vakinaisesti valtiovarainministeriön, ulkoministeriön ja valtioneuvoston kanslian korkein virkamies.

Virkamiesvaltiosihteereiden lisäksi Suomessa on poliittisia määräaikaisia valtiosihteereitä, jotka toimivat ministerien erityisavustajina sekä sijaisina tietyissä tehtävissä.

Ensimmäinen poliittinen valtiosihteeri nimitettiin perjantaina. Hän on Raimo Luoma, joka pestattiin pääministerin valtiosihteeriksi. Luoma toimi Antti Rinteen valtiosihteerinä jo tämän valtiovarainministeriaikana, kunnes siirtyi kesällä 2014 Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtajaksi.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sipilän hallituksen palkkakuluissa hurja kasvu: 1,2 miljoonaa euroa – 22 prosenttia10.8.2017 13.29

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat