Puheenaihe

Yle: Sellutehtaiden savukaasut voivat tulevaisuudessa olla merkittävä synteettisten polttoaineiden raaka-aine – "Potentiaali on valtava"

Hämeen maakuntahallitus on päättänyt, että Hämeen liitto osallistuu Pirkanmaan, Satakunnan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien liittojen kanssa ylimaakunnallisen liikennestrategian laatimiseen. Kuvituskuva.

Arkisto/Mika M. Niskanen

Sellutehtailta vapautuvalla hiilidioksidilla voi tulevaisuudessa olla merkittävä potentiaali synteettisten polttoaineiden valmistuksessa ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Asiasta kertoo Yle.

Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto (LUT) tutki pari vuotta sitten teknologiaa, jonka avulla vedystä ja hiilestä voidaan valmistaa synteettisiä polttoaineita. Hiilineutraalia korviketta ei kuitenkaan saa huoltoasemalta, koska sen tuottaminen on vielä nykyään kallista, Yle kertoo.

Nyt LUT:in tutkimusjohtaja Petteri Laaksonen tarjoaa Ylen jutussa ratkaisun siihen, miten synteettisiä polttoaineita voitaisiin tuottaa sekä hiilineutraalisti että kilpailukykyiseen hintaan.

Laaksosen mukaan hiilidioksidi ja vety voitaisiin napata talteen tehtaiden ylijäämäkaasuista. Esimerkiksi sellun tuotannossa vapautuu valtava määrä hiilidioksidia, joka voitaisiin ottaa talteen savupiipun päästä. Potentiaali on valtava, jutussa kerrotaan.

– Jos ottaisimme sellutehtaiden kaiken hiilidioksidin talteen, niin määrällä voitaisiin toteuttaa koko Suomen kaikki liikennepolttoaineet hiilidioksidineutraalilla tavalla, Laaksonen kertoo Ylelle.

Vetyä on saatavilla selvästi vähemmän. Sitä syntyy joidenkin kemiantehtaiden ylijäämänä, tai sitä voidaan tuottaa elektrolyysillä, joka on kuitenkin toistaiseksi kallista, jutussa kerrotaan.

Ylen mukaan synteettisillä polttoaineilla voi olla tulevaisuudessa ratkaisevan tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Syntyvä markkina voisi tarkoittaa suomalaisyrityksille esimerkiksi metanointiin, vedyn tuotantoon ja hiilidioksidin talteenottoon liittyvien komponenttien, kokonaisratkaisujen tai palveluiden vientiä.

Lue koko juttu Ylen sivuilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat