Paikalliset

"Seuranta ollut vajavaista" – tarkastuslautakunta vaatii lisää väkeä ostopalvelujen laadunvalvontaan

Hoitajien työaikaa menee edelleen muuhun kuin itse hoitotyöhön. Kuvituskuva.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Nurmijärven kunnan tarkastuslautakunta vaatii lisää voimavaroja kunnan ostamien ja tuottamien palveluiden laadun valvontaan.

Tarkastuslautakunta tarkasteli keväällä erityisesti vanhuspalveluiden tilannetta, kun vanhustenhoito nousi otsikoihin siellä havaittujen epäkohtien vuoksi (NU 3.4.).

Tarkastuslautakunnan tuoreesta arviointikertomuksesta käy ilmi, että ostopalvelujen määrän ja palveluyksiköiden määrän kasvaessa, valvonta ja palvelujen laadun seuranta on ollut vajavaista.

Sen vuoksi tarkastuslautakunta lisäisi vanhustenhuollossa ennalta ilmoittamattomia valvontakäyntejä ja muistuttaa myös siitä, että yksityisten palveluntuottajien kanssa tehtyjen sopimusten sanktioita tulee tarvittaessa käyttää. Nyt sanktiot ovat olleet olemassa, mutta niitä ei ole käytetty, vaikka epäkohtia olisi havaittu.

Samalla lautakunta suosittelee selvitettäväksi olisiko valvontaviranomaisten yhteistyötä mahdollista lisätä. Lautakunnan mukaan olisi myös hyvä, jos Keusoten valvontaprosessit arvioitaisiin ulkopuolisen arvioijan toimesta ja varmistettaisiin, että prosessi on asianmukaisesti suunniteltu ja toteutettu.

–  Ellei tähän panosteta, valtuusto toimii laskujen kuittaajana. Jatkossa valtuuston tulee ottaa huomioon tilinpäätöksen tulos tulevissa päätöksissään, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Toikkanen (vas.) toteaa arviointikertomuksen katsauksessaan.

Nurmijärven kunnan viime vuoden toimintaa arvioineen tarkastuslautakunnan kokoama arviointikertomus käydään läpi tänään keskiviikkona kunnanvaltuustossa.

Arviointikertomuksesta käy ilmi myös tarkastuslautakunnan huoli kunnan taloustilanteesta. Alijäämä oli suuri, 12,1 miljoonaa euroa.

– Käyttötalouspuolella kulut kasvavat vuosittain ja tätä kasvua tulisi hillitä. Erityisesti ostopalvelujen puolella tulee seurantaa kehittää paremmaksi ja lisätä kuntayhtymän edustajien tietotasoa kunnan tahtotilasta, Toikkanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat