Paikalliset

Nurmijärven Touhula kärjessä lasten liikunnassa – reipasta menoa jopa yli neljä tuntia päivässä

Kuvituskuva.

JOHANNA ERJONSALO

Yli 10 000 lapsen varhaiskasvatuksesta Suomessa huolehtivissa Touhulan päiväkodeissa on selvitetty lasten päivittäistä liikkumista.

Selvityksen mukaan aktiivisimmat päiväkodit löytyivät Nurmijärveltä ja Keravalta, joissa 5–6-vuotiaat olivat liikkeessä seurannan mukaan jopa yli neljä tuntia päivässä.

Seuranta tehtiin digitaalisilla ReimaGO-aktiivisuusrannekkeilla neljän kuukauden ajan alkuvuonna 2019 ja siihen osallistui noin 3 200 lasta.

Tulokset kertovat, että 5–6-vuotiaat liikkuvat poikkeuksellisen aktiivisesti, päivittäin jopa 3-4 tuntia päiväkodissa vietettynä aikana. Vertailun vuoksi suositus päiväkoti-ikäiselle on kaksi tuntia liikkumista päiväkodissa sekä tunti sen ulkopuolella.

Lapset liikkuivat tasaisesti pitkin viikkoa: vaihtelua arkipäivien välillä oli hyvin vähän.

Aktiivisuusranneke mittaa kaiken tasoista liikettä, joten tulokset ovat suuntaa antavia esimerkiksi virallisiin liikuntasuosituksiin verrattuna.

– Lapset ovat hyvin luovia keksimään liikettä omaan arkipäiväänsä. Meillä pelataan eteisessä sählyä ja toisinaan kontataan tai ryömitään käsien pesulle. Liikkeeseen kannustavia paikkoja voivat olla esimerkiksi tilat, joissa on lapsille renkaita, köysiä, palloja ja muita liikkumiseen kannustavia välineitä, Antti Arokoski Touhulasta kuvailee tiedotteessa.

Touhulan päiväkodeissa tuloksista on kerrottu ymmärrettävällä ja konkreettisella tavalla esimerkiksi näyttämällä, kuinka kauas koko ryhmä olisi kerätyillä askeleilla matkannut. Lapset ovat myös itse kiinnostuneita seuraamaan omaa liikkumistaan ja asettamaan omia tavoitteitaan. Henkilökohtaisia tavoitteita asetetaan jokaisen innostuksen sekä jaksamisen mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat