Puheenaihe

Amnestylta vetoomus Maria Ohisalolle: "Ihmisoikeudet ovat unohtuneet Suomen turvapaikkapolitiikassa"

Sisäministeri Maria Ohisalo saa ensi viikolla ihmisoikeusjärjestö Amnestylta vetoomuksen, jossa vaaditaan parannuksia Suomen turvapaikkapolitiikkaan, joka järjestön mukaan rikkoo ihmisoikeuksia. Arkistokuva.

Leena Koivisto

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kerää allekirjoituksia vetoomukseen, joka on otsikoitu " Ihmisoikeudet takaisin turvapaikkapolitiikkaan".

Vetoomus luovutetaan sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) ensi viikolla. Järjestön mukaan ihmisoikeudet ovat unohtuneet Suomen turvapaikkapolitiikassa ja tavoitteeksi on tullut se, että Suomi olisi mahdollisimman luotaantyöntävä maa sotaa ja vainoa pakeneville.

–  Turvaa hakevia ihmisiä palautetaan vaarallisiin maihin, turvapaikkapäätökset tehdään kiireellä eikä oikeusturva toteudu, vetoomuksen saatesanoissa todetaan.

– Hallituksen tekemät päätökset määrittelevät ratkaisevasti sen, miten turvaa tarvitsevat ihmiset saavat suojelua Suomessa.

Amnestyn mukaan turvaa hakevien oikeusturva Suomessa on heikentynyt rajusti. Maahanmuuttoviraston turvapaikkakäytäntöjä on kiristetty, päätösten valitusaikoja on lyhennetty ja oikeudellista apua on rajoitettu.

– Uusi hallitus otti askeleen oikeaan suuntaan, kun se lupasi parantaa turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa. Tälläkin hetkellä moni turvaa hakeva on vaarassa joutua takaisin hengenvaarallisiin oloihin.

Vetoomuksessa vaaditaan Suomeen ehdotonta palautuskieltoa. Lisäksi turvapaikanhakijoille halutaan parempi oikeussuoja. Amnesty haluaa myös, että aiempi laintila hakijan oikeudesta avustajaan prosessin alusta lähtien sekä valitusajat palautetaan entiselleen.

Tiistai-iltapäivänä kello 15 vetoomuksessa oli 3 317 allekirjoitusta.

Vetoomus on kokonaisuudessaan luettavissa ja allekirjoitettavissa osoitteessa amnesty.fi/vetoomukset/ihmisoikeudettakaisinturvapaikkapolitiikkaan.

 

Amnesty International


Kansainvälinen järjestö, jonka päämääränä on edistää ihmisoikeuksia koko maailmassa Yhdistyneiden kansakuntien ihmisoikeusjulistuksen hengessä.

Järjestö perustettiin vuonna 1961, ja Suomen osasto vuonna 1967.

Amnesty sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1977. Huolenaiheita ovat olleet erityisesti mielipidevangit, poliittiset vangit, kuolemanrangaistus, kidutus, poliittiset murhat, katoamiset ja mitkä tahansa muut hallitusten, organisaatioiden tai henkilöiden tekemät ihmisoikeusloukkaukset.

Amnestyn päätoimisto sijaitsee Lontoossa. Järjestö ilmoittaa toimintaansa osallistuvan tai tukevan yhteensä yli seitsemän miljoonaa ihmistä yli 150 maassa.

Amnestyn laskelmien mukaan se teki Suomessa vuonna 2018 yli 235 000 tekoa ihmisoikeuksien puolesta.

Suomen osastolla on noin 42 000 jäsentä ja säännöllistä lahjoittajaa. Amnestyn suurimmat osastot ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Hollanti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat