Nurmijärvi tulee näillä näkymin korottamaan kunnallisveroaan ensi vuoden alussa. Veronkorotus on kuitenkin alustavan linjauksen mukaan maltillinen, 0,25 prosenttiyksikköä. Se tarkoittaisi sitä, että kunnallisveroprosentti olisi vuonna 2020 19,75.
Tämä asia linjattiin keskiviikkona, kun kunnanvaltuusto vahvisti Nurmijärven Kestävän kasvun -ohjelman vuosille 2020-2026.
Nuuka-ohjelman ydintavoitteena on hidastaa velkaantumista ja kääntää lopulta velkaantuminen laskuun lähemmäs valtakunnallisia keskiarvoja.
Kunnan johto laati ohjelmasta ensin päättäjille viisi erilaista skenaariota, joissa kaikissa oli pohjalla käyttötalouden menojen karsiminen, investointien keventäminen sekä rahoituspohjan vahvistaminen. Skenaarioiden ero oli lähinnä siinä, miten paljon investointeja esitetään karsittavaksi ja miten paljon rahoituspohjaa esitetään vahvistettavaksi veroprosenttia korottamalla.
Kunnanjohtaja Outi Mäkelä esitti päättäjille valittavaksi skenaariota, jossa kunnallisveroa olisi korotettu kerralla 0,75 prosenttiyksikköä ja investointien sopeuttamistarve olisi ollut 20,4 Me vuodessa.
Kunnanvaltuusto valitsi kuitenkin skenaarion, jossa kunnallisveroprosentti nousisi vain 0,25 prosenttiyksikköä. Tässä skenaariossa investointien sopeuttamistarve on alustavan laskelman mukaan 25,5 Me vuodessa.
– Käytännössä tämä tarkoittaa totutun investointitason merkittävää sopeuttamista, kunnan palvelutuotannon tuottavuuden lisäämistä sekä omaisuuden kriittistä tarkastelua, kuten tehottomassa käytössä olevista toimitiloista luopumista, talousjohtaja Ville Rajahalme kuvaa.
Mäkelä kiitti valtuutettuja keskiviikkona siitä, että yhteinen linjaus talouden raameista on nyt tehty ja virkamiehet pääsevät valmistelemaan palveluverkkotyötä ja talousarviota siltä pohjalta.
– Oma esitykseni perustui siihen, että huomioiden korjausvelka, akuutit investointitarpeet ja kasvun vaatimat investoinnit, meillä ei olisi mahdollisuutta karsia investointimäärää pienemmäksi kuin esittämässäni skenaariossa.
– Mutta tärkeintä on, että valtuustossa syntyi selkeä päätös. Palveluverkkosuunnitelmaa sekä ensi vuoden budjettia lähdetään laatimaan nyt siltä pohjalta, että investointeja karsitaan todella reippaasti, omaisuutta realisoidaan ja tuottavuutta parannetaan. Olen iloinen siitä, että valtuustossa on yhtenäinen tahtotila sille, että taloutta ryhdytään rakentamaan terveemmälle pohjalle nyt, ennen kuin todelliset ongelmat syntyvät, Mäkelä sanoo.
Rajahalme muistuttaa, että päättäjät ovat vaikeassa paikassa. Nurmijärven kunnan taloudellinen tilanne on haasteellinen. Kunnan toiminnan ja erityisesti investointien rahoitusvajetta keskeisesti kuvaava toiminnan ja investointien rahavirta on ollut vuodesta 2012 lähtien voimakkaasti negatiivinen. Lisäksi viime vuoden osalta tilikauden alijäämä painui 12 miljoonaan euroon ja kuluvana vuonna alijäämäuhka nousee vuoden ensimmäisen neljänneksen perusteella yli kuuteen miljoonan euron.
Samalla Rajahalme kuitenkin muistuttaa, että Nuuka-ohjelman vahvistamisen yhteydessä tehty kunnallisveroprosentin linjaus ei kuitenkaan ollut vielä lopullinen päätös asiasta. Lopullisesti kunnallisveronkorotuksesta päätetään marraskuussa talousarviokokouksen yhteydessä.
– Nyt valittiin linja, jolta pohjalta lähdetään etenemään.
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.
Pienestä korotuksesta lähdetään
Valtuutetut eivät olleet valmiita valitsemaan kunnan virkamiesten ehdottamaa skenaariota, jossa kunnallisveroa olisi korotettu enemmän ja investointien sopeuttamistarve olisi ollut pienempi.
Useammat valtuutetut toivat puheissaan esiin, että veronkorotus ei ole oikea tie vaan kunnan pitää miettiä mahdollisia uusia tulonlähteitä. Moni muistutti, että tulot koostuvat pienistä puroista.
– Esimerkiksi Lintumetsässä on kaavoitettuna paljon tontteja valmiin kunnallistekniikan piirissä, mutta yksityisomisteiset tontit ovat olleet rakentamatta jo noin 10 vuotta. Maanomistajille pitäisi antaa jonkunlainen rakennusvelvoite.
– Samoin yrityspuolella pitäisi ottaa käyttöön tonttien varausmaksut. Ei yritys voi pitää tonttia viittä vuotta varattuna ilman, että maksaa siitä yhtään euroa, Sirkka Rousu (sd.) ehdotti.
Kokoomuksen Juhani Vuorisalo totesi, että kun uusi hallitus suunnittelee nyt kehyskuntia rokottavia polttoaineveroa ja tietullimaksuja, niin Nurmijärven on mietittävä hyvin tarkoin veronkorotusta.
– Lainaa voidaan ottaa ja siirtää vastuuta, kuten täällä on ollut tapana tehdä, mutta ikävätkin ratkaisut on joskus tehtävä. Velka on tiettyyn rajaan hyvä renki, mutta aina huono isäntä, Vuorisalo totesi.
Keskustalaiset korostivat puolestaan, että toimitilojen salkutus ja palveluverkon vaihtoehtotarkastelut tulisi saada ensin valmiiksi ja vasta sen jälkeen miettiä tulonhankkimiskeinot. Keskustalaisten ehdotus ei kuitenkaan saanut riittävästi kannatusta.