Puheenaihe

Yle: Helsinkiläinen Ville hämmästyi, kun isän hoivakotikulut pomppasivat 300 e/kk – ”Rahat riittävät vuodeksi”

Kuvituskuva.

Mirja Hussain

Kymmeniä Kymenlaakson vanhuksia odotti toukokuussa ikävä yllätys, kun kuntien myöntämät asumiseen tarkoitetut tuet tarkistettiin. Yksi heistä oli helsinkiläisen Ville Saarikosken isä, joka on asunut haminalaisessa palvelutalossa neljä vuotta. Nyt isän eläke ei enää riitä asumiseen, Yle kertoo.

Toukokuussa Saarikoski sai Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsotelta kirjeen. Sisällä oli päätös hänen isänsä uudesta palvelusetelistä.

– Kirje jäi ensin pöydälle pyörimään, koska siinä kerrottiin, että isälle on myönnetty sataprosenttinen tuki, Saarikoski kertoo Ylen jutussa.

Tarkempi tarkastelu paljasti ikävän yllätyksen. Palvelusetelin arvo oli laskenut niin, että isä saisi jatkossa kymmenen euroa vähemmän tukea päivässä.

Se tarkoitti käytännössä noin 300 euron lisäystä asumiskuluihin. Palveluseteli oli kattanut osan palvelutalomaksuista, ja pienennyksen myötä eläke ei enää riittäisi kattamaan maksua kokonaan.

– Onko eettisesti oikein, että kysymättä tehdään tukipäätös, jossa kerrotaan, että tuki on myönnetty sataprosenttisesti ja jätetään kirjeen vastaanottajalle vastuu tarkistaa todellinen tilanne? Saarikoski ihmettelee Ylen jutussa.

Vuoden alusta toimineen Kymsoten myötä palvelusetelin periaatteita on yhtenäistetty, ja niiden arvoa on tarkistettu porrastetusti eri puolilla maakuntaa. Seurauksena arvo on laskenut kymmenillä vanhuksilla, Yle kertoo.

Ylen haastatteleman Kymsoten asumispalveluiden palvelupäällikkö Mervi Takalan mukaan yksi syy palvelusetelin arvon pienenemiseen voi olla suurentuneet tulot, kuten korotettu eläkettä saavan hoitotuki.

Saarikosken mukaan isän tuloissa ei ole tapahtunut muutosta viime vuosina.

– Tilillä on vielä vuodeksi rahaa palvelutalossa asumiseen. Täytyy käydä keskustelua viranomaisten kanssa, että onkohan isältä mahdollisesti jäänyt joku tuki anomatta, Saarikoski sanoo Ylen jutussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat