Paikalliset

Nurmijärvi ei lähde tavoittelemaan lapsiystävällisen kunnan tunnusta

Kuvituskuva.

Teemu Vestovuo

Nurmijärven kunta ei lähde tavoittelemaan Unicefin Lapsiystävällisen kunnan -tunnusta.

Vihreiden, sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton valtuustoryhmät ehdottivat valtuustoaloitteessan, että Nurmijärven kunta aloittaa toimet ja kehitystyön Unicefin kansainvälisen Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen saamiseksi.

Keskiviikon valtuustonkokouksessa muut puolueet olivat kuitenkin eri mieltä malliin hakeutumisesta, joten äänin 33–18 kunta päätti, ettei tunnusta lähdetä tavoittelemaan.

– Meillä on hyvä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma ja kunnassa tehdään hyvää työtä lasten ja nuorten parissa. Käytän sertifikaatin hakemisen vaatiman ajan ja kulut mieluummin lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen kuin sertifikaattiin, kokoomuksen Virpi Räty perusteli.

Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Taneli Kallioskoski (kesk.) totesi mallin sisältävän paljon hyvää, mutta hän muistutti kunnan huonosta taloustilanteesta ja siitä, että tunnuksen hakeminen edellyttäisi kunnalta vuositasolla 55 000 euron määrärahaa.

– Tuo raha pitäisi karsia jostain muualta lasten ja nuorten toiminnasta pois. En ole ainakaan itse valmis lisäämään hallintoa, vaan panostamaan mieluummin kentällä tapahtuvaan työhön, Kalliokoski totesi.

Demarit kertoivat olevansa pettyneitä siihen, että asian valmistelijat olivat esittäneet vain sellaista mallia, jossa tehtävään olisi palkattu kokopäiväinen työntekijä.

 

Vihreiden valtuustoryhmän puheen pitänyt Leni Pispala myönsi avoimesti olevansa pettynyt päätökseen.

Vihreiden näkemyksen mukaan Nurmijärvi ei täytä lapsiystävällisen kunnan kriteerejä.

He muistuttivat mm., että kunnan päätöksiä ja palveluja ei arvioida järjestelmällisesti lapsenoikeusnäkökulmasta.

– Meillä näin ei tehty edes päätettäessä varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen nostosta. Sanottiinpa tässä pöntössä esimerkiksi, että ”kyllä lapset sopeutuvat”. Todellakin lapset sopeutuvat monenlaisiin tilanteisiin – osa aikuisten ymmärtämättömyydestä, osa mielivallasta johtuviin.

– Tulee aina muistaa, että lapsen oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia. Ja erityisesti vastuu painaa kaikkia tässä salissa istuvia, jotka päättävät asioita monien lasten hyvinvoinnin ja edun puolesta tai sitten sitä vastaan, Pispala muistutti.

 

Demareiden Harri Lepolahti moitti myös kunnanjohtaja Outi Mäkelää siitä, että hän oli ottanut blogikirjoituksessaan kantaa keskeneräiseen asiaan ja ohjeisti kunnanhallitusta keskustelemaan kunnanjohtajan kanssa siitä, mikä on valmistelijalle sopivaa käytöstä ja mikä ei.

Mäkelä pahoitteli heti asiaa ja kertoi, että hän oli vain halunnut valottaa asian taustaa, koska oli saanut kuntalaisilta asiasta huolestuneita yhteydenottoja.

Olisiko kunnan pitänyt lähteä tavoittelemaan tunnusta?

Ei
78% (31 ääntä)
Kyllä
23% (9 ääntä)
Ääniä yhteensä: 40

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aloite: Nurmijärvestä halutaan lapsiystävällinen kunta 7.5.2018 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat