Paikalliset

Sisäilmaongelmat piinaavat edelleen Lepsämää – kunta pohtii puukoulun kohtaloa

Lepsämän koulussa viime kesänä tehdyt sisäilmakorjaukset eivät poistaneet ongelmia.

riikka jokinen

Lepsämän koululla ei ole vielä päästy eroon sisäilmaongelmista.

Kunta teetti koulun vanhimmassa osassa, vuonna 1929 rakennetussa puukoulussa, viime kesänä pieniä sisäilmaa parantavia toimenpiteitä. Alapohjan ryömintätilasta poistettiin orgaanista materiaalia ja alapohjan tuulettuvuuden parantamiseksi ryömintätilaan rakennettiin koneellinen poisto. Tämän lisäksi tiloissa tehtiin perusteellinen siivous.

 

Tarkoituksena oli, että edellä mainituilla toimenpiteillä rakennuksen sisäilma olisi saatu paremmaksi. Tuoreesta rakenne-, kosteus- ja sisäilmateknisestä kuntotutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että korjaustoimenpiteistä huolimatta tiloissa on edelleen koettu sisäilman laatuun liittyviä oireita.

– Merkittävin haitta on rakennuksen vuotoilmat alapohjan ja ryömintätilan kautta sisäilmaan. Lisäksi alapohjassa ja välipohjassa on vanhoja purueristeitä, joista herkimmät saattavat saada oireita, tilakeskuksen päällikkö Ville Könönen kertoo.

Könösen mukaan kunnalla ei ole vielä tietoa siitä, mitä puukoululle nyt tehdään ja paljonko mahdolliset korjaukset tulisivat maksamaan.

– Vielä ei osata sanoa miten asiaa viedään eteenpäin ja millä aikataululla. Jatkotoimenpiteisiin vaikuttaa kunnan palveluverkkosuunnitelma, jota päivitetään, Könönen sanoo.

Könönen kertoo, että vuonna 1980 rakennetusntiilikoulun sisäilma on sen sijaan parantunut vuodenvaihteessa valmistuneen peruskorjauksen jälkeen. Lisäksi vuosi sitten tehdyn tiilikoulun laajennusosan lattiakorjaukset ovat myös parantaneet sisäilmaa, Könönen kertoo.

Lepsämän koululla tehdään kesän aikana joka tapauksessa remonttia, sillä koululla laitetaan nyt kuntoon vuonna 2002 valmistunut ruokalan, keittiön ja koululuokkia sisältävä rakennus. Rakennuksessa havaittiin keväisissä tutkimuksissa keittiön astianpesulinjaston kohdalla ulkoseinärakenteissa kosteus- ja mikrobivaurioita, ilmavuotoreittejä ja alapohjarakenteissa todettiin viitteitä kohonneesta kosteudesta.

Tämä remontti maksaa arviolta n. 30 000–40 000 euroa.

– Nämä korjaustyöt tehdään kesä-heinäkuun aikana niin, että elokuun alussa tilat ovat käyttökunnossa, Könönen sanoo.

 

Vaikka puukoulun kohtalo on vielä avoinna, niin se on selvää, että Lepsämässä jatketaan myös ensi syksynä koulunkäyntiä osittain väistötiloissa.

Koulun pihalle tuotiin jo helmikuussa 2018 kaksi väistötilaa, jotka oli tilattu alunperin koulun peruskorjausta varten. Niiden tilaamista kuitenkin aikaistettiin, koska koulun käynti luokkatiloissa kävi jo niin tukalaksi, että osa oireilevista oppilaista ja opettajista piti siirtää välittömästi väistötiloihin.

Tänä keväänä myös väistötilat loppuivat kesken, kun tilankäyttäjät kokivat vanhassa puukoulussa oireilua. Tällä hetkellä vanha puukoulu on tyhjillään. Kuudesluokkalaiset kävivät kouluvuotensa loppuun Arkadian yhteislyseon tiloissa (NU 17.4.).

 

Tulevaa lukuvuotta varten tilakeskus on hankkinut Lepsämään kaksi väistötilaa lisää, ja Könösen mukaan ne tilat tulevat koulun pihalle elokuun alkuun mennessä.

– Lisäksi alkuluokkatoimintaa varten tulee vuodenvaihteessa pitempiaikaisia väistötiloja, jotka tulevat sijaitsemaan Lepsämän päiväkodin vieressä. Silloin tulee lisäksi ryhmätyötila, iltapäiväkerhon tila sekä tilat henkilökunnalle. Tilat tulevat olemaan normaaleja tilaelementtejä, mutta koska kilpailutus on vielä kesken eikä toimittaja ole tiedossa, niin tarkempaa tietoa niistä ei vielä ole.

Fakta

Lepsämän koulu

Lepsämän koulussa oli kuluneena lukuvuonna 12 perusopetusryhmää, joissa oli oppilaita yhteensä reilut 260.

Koulu käsittää vuonna 1929 rakennetun puisen päärakennuksen, jota on laajennettu 1960-luvulla. Tiilikoulu rakennettiin vuonna 1980, ja sen laajennusosa valmistui 2008.

Vuonna 2002 koululle valmistui rakennus, jossa on opetustiloja sekä ruokala ja keittiö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nurmijärvellä painetta verokorotukseen – sisäilmakorjaukset rasittavat taloutta19.5.2019 06.05
Lepsämän koulun kuudesluokkalaiset siirtyivät Arkadian yhteislyseon tiloihin18.4.2019 06.05
Koulujen sisäilmaremontit etenevät – Seitsemän veljeksen koulusta odotetaan tietoa, Lepsämässä oireillaan yhä14.1.2019 06.15
Sisäilmaongelmista kärsineessä Lepsämän koulussa alkaa remontti – syy ongelmiin selvisi tutkimuksissa31.5.2018 06.30
Vakava sisäilmaongelma haittaa Lepsämän koulua – myös iltapäiväkerhon toiminta joutui vaakalaudalle15.9.2017 09.47
Tutkimus: Sisäilmaongelmien pelko lisää oireita – "Oireilua ei voi käyttää suoraan ongelmien mittarina"6.6.2019 07.05
Bakteerihavainto sulki Lepsämän koulun hanat4.10.2013 09.18

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat